Ongepaste social media uitingen zijn steeds vaker een reden tot ontslag

Geplaatst op : 14 januari 2015

Het aantal ontslagen door social media stijgt. Inmiddels heeft 10 procent van de ontslagen op staande voet al te maken met misstappen die de medewerker heeft begaan op social media.

Social mediaJuridisch dienstverlener DAS zegt in 2014 driehonderd ontslagzaken te hebben gehad, waarbij uitlatingen op sociale media een van de redenen vormden om een werknemer te ontslaan. In zeventig van deze gevallen waren de uitlatingen zo ernstig dat ze op zichzelf al voldoende waren om ontslag aan te zeggen (Bron: Volkskrant).

Wij vroegen Olav Wagenaar, Senior Adviseur Corporate Communicatie bij DAS, wat voor soort uitingen een reden tot ontslag kan zijn. "De reden voor ontslag kan zowel een negatieve uitlating zijn over een leidinggevende, het bedrijf zelf of een collega, of het delen van bedrijfsgevoelige informatie. Het gaat hier om zeer ernstige uitlatingen van medewerkers: schelden op het bedrijf Blokker of vreugde over een brandende kerk en racistische uitlatingen over Ebola patiënten in Afrika door een beveiliger van de Rotterdamse tram."

Schade aan uw bedrijf
U heeft het misschien al eens voorbij zien komen of er zelf mee te maken gehad. Deze uitlatingen kunnen uw bedrijf ernstige schade toe brengen. Een werknemer is immers het uithangbord van uw onderneming. Het is niet altijd gemakkelijk de schade vast te stellen. Stel, uw werknemer deelt op Facebook dat er steeds vaker klanten weglopen bij uw bedrijf, kan u dit dan schade opleveren? Zo ja, is dit dan een reden tot (direct) ontslag?

Een tip van Olav Wagenaar
Maak afspraken, zorg dat u een goed protocol hebt. En zorg ervoor dat het protocol bekend is. Alleen een linkje naar het document is niet voldoende. U moet uw werknemers hier echt in meenemen. Doet zich een dergelijk geval in de toekomst voor, dan maakt een protocol uw zaak sterker. Er bestaat dan minder twijfel omdat het is vastgelegd.

Nieuwsgierig naar meer van deze expert?
Vanavond vertelt Olav Wagenaar in de uitzending van RTL Nieuws om 19:30 uur meer over ontslagen door social media.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: