Sparen voor de studie van uw kinderen door adviseur Frans-Willem van Hulst

Geplaatst op : 29 januari 2015

Een groot aantal ouders spaart voor hun kinderen. In de meeste gevallen is het geld bedoeld om de studie mee te financieren. Zeker sinds de veranderingen van het studiefinancieringsstelsel per 1 september 2015 is dit een interessante zet (bron: onderzoek SNS bank).

Sparen voor de studie van uw kinderen door adviseur Frans-Willem van Hulst

Verstandige keuze
Het NIBUD heeft berekend dat een studie van 4 jaar ongeveer € 50.000,- kost. Nu het leenstelsel wordt ingevoerd, in plaats van de basisbeurs, is een vooraf gespaard bedrag aantrekkelijk. Zo verlaagt u de schuld die uw kind opbouwt als hij/zij gaat studeren, of hoeft uw kind door uw spaargeld zelfs geen lening te nemen.

Spaarrente bijzonder laag
De rente op spaarrekeningen is op dit moment bijzonder laag (ongeveer 1%). Dit weerhoudt de meeste Nederlanders er niet van om meer te sparen. Ruim 80% van de ouders in Nederland spaart voor hun kind(eren).

Ondanks dat sparen momenteel niet erg aantrekkelijk lijkt door de lage rente, groeit uw spaargeld zonder risico’s. Bij een (jongeren)spaarrekening bent u niet verplicht elke maand een bedrag te storten. Natuurlijk is het wel wenselijk om maandelijks te blijven sparen. Zo bereikt u sneller uw (spaar)doel.

Effectief sparen voor uw kind

Kiest u voor een specifieke jongerenrekening, dan kunt u tot 1.8% op deze rekeningen krijgen. Dat is een hoger rentepercentage dan op een ‘standaard’ spaarrekening. Een nog hogere rente krijgt u op een deposito. Let op: bij een deposito, spreekt u vooraf een vaste termijn af. Bijvoorbeeld 5 jaar of langer. U krijgt dan gedurende die 5 jaar een hoger percentage over uw spaargeld. Tijdens dit termijn staat uw spaargeld vast en kunt u dit niet opnemen.

In dit artikel is sprake van een jongeren spaarrekening. Wilt u weten hoe het zit met uw standaard spaarrekening? Adviseur Frans-Willem van Hulst geeft in dit artikel een handig rekenvoorbeeld en tips.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: