Uw auto is gestolen, wat nu?

Geplaatst op : 9 januari 2015

Het zal u maar gebeuren; u komt met twee volle boodschappentassen een winkel uit, en uw auto staat er niet. U kijkt nog om u heen, alsof uw auto zichzelf verplaatst heeft. Maar geleidelijk aan beseft u het; uw auto is gestolen!

lege parkeerplaatsWat moet ik allemaal regelen?
Het belangrijkste is om zo snel mogelijk aangifte te doen van uw gestolen auto. Dus u moet langs het politiebureau, uw verzekeraar bellen, het thuisfront laten weten dat u wat later bent en vervangend vervoer regelen. En dat terwijl u zonder vervoer op een parkeerplaats staat met twee volle boodschappentassen…

Aangifteproces Gestolen Voertuigen
Gelukkig kan dat nu veel makkelijker. Per 1 december 2014 is het Aangifteproces Gestolen Voertuigen (AGV) landelijk ingevoerd. Dit betekent dat u nog maar één nummer hoeft te bellen om de diefstal van uw auto te melden: 071 364 17 77. Zo meldt u de diefstal aan uw verzekeraar en doet u tegelijkertijd aangifte. Veel verzekeraars kunnen u vervolgens verder helpen met het vinden van vervangend vervoer.

Dat is makkelijk!
En dat niet alleen, de pakkans wordt ook nog eens vergroot. Hoe sneller de aangifte, hoe groter de kans dat de gestolen auto gevonden wordt. Tijdens de eerste proef werd 90% van de gestolen auto’s binnen twee uur gesignaleerd. Daarnaast leidt deze manier van aangifte doen tot minder administratieve lasten voor de politie. U doet namelijk geen aangifte bij een politieambtenaar.

Maar wie krijg ik dan aan de lijn?
Een buitengewoon opsporingsambtenaar van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. In deze stichting werken politie, overheid en verzekeraars samen om het aantal autodiefstallen te verminderen. Eerst wordt de melding voor de verzekeraar opgenomen, vervolgens de aangifte en tenslotte wordt ook de RDW op de hoogte gesteld.

Wat zijn de voordelen?

  • Het gestolen voertuig staat sneller gesignaleerd als gestolen, wat helpt bij de opsporing.
  • De politie krijgt complete aangiftes binnen en kan de bespaarde tijd besteden aan opsporing.
  • De RDW is direct op de hoogte en kan het kenteken ongeldig verklaren, wat de pakkans verhoogt.
  • De verzekerde is daardoor niet meer aansprakelijk en de verzekeraar kan de polis opschorten.
  • Als er daadwerkelijk meer gestolen auto’s worden teruggevonden, daalt de schadelast voor verzekeraars, wat weer een gunstig effect heeft op de hoogte van de premie.

Dus snelheid is het belangrijkst?
Jazeker. Hoe sneller een gestolen auto als zodanig staat gesignaleerd, hoe hoger de pakkans. Deze nieuwe manier van diefstal melden scheelt u veel tijd, de politie veel mankracht en ook de verzekeraar en het RDW kunnen veel sneller handelen. Daarnaast bent u als eigenaar van de auto niet langer dan strikt noodzakelijk aansprakelijk voor uw auto. U kunt een diefstal ook online melden via www.stichtingvbv.nl

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: