Welke rol heeft u als werkgever als het gaat om verzuim van uw werknemer? Door adviseur Hans Nagtzaam

Geplaatst op : 20 januari 2015

Volgens het CBS heeft bijna de helft van de werknemers in 2013 ten minste één keer verzuimd wegens ziekte. Bij 23% had dit gedeeltelijk of hoofdzakelijk met werk te maken. 6 procent kon niet aangeven of het verzuim wel of niet kwam door het werk (bron: nrc.nl). Welke rol kunt u als werkgever hebben als het gaat om de gezondheid van uw werknemer?

Verzuim70% verzuim privé gerelateerd
Adviseur Hans Nagtzaam: “Het is al bij veel werkgevers bekend dat ongeveer 71% van het verzuim niet arbeid gerelateerd is. Het meeste verzuim komt voor uit de privé situatie van uw werknemer: een partner die zijn/haar baan verliest, een huis wat onder water staat door een te hoge hypotheek, of een echtscheiding, et cetera.

Kunt u onderscheid maken?
Het is belangrijk om zo snel mogelijk na te gaan of het verzuim in de privé of werksfeer ligt. Dit kan van belang zijn in verband met het zo spoedig mogelijk re-integreren van de zieke werknemer. Het klinkt makkelijk maar het is in de praktijk best lastig. Voorbeeld: uw werknemer schopt in het weekend ruzie in de supermarkt, hij voelt zich zo ellendig dat hij maandag verzuimt. De oorzaak van zijn korte lontje ligt in de verstoorde arbeidsverhouding met zijn werkgever. Is dit verzuim dan privé of werkgerelateerd?

Wat kunt u doen om verzuim te verminderen?

  • Introduceer een aantal 'sociale dagen' die werknemers op kunnen nemen voor niet-medische en/of persoonlijke doeleinden.
  • Investeer in persoonlijke ontwikkeling door inzet van coachingstrajecten. Niet alleen voor werkgerelateerde, maar ook persoonlijke coaching.
  • Voer flexibele werktijden in, zo voelt de vroege vogel en de avondmens zich op zijn plek.
  • Ziek melden gaat over het algemeen gemakkelijk per sms, e-mail of via de partner. Vraag de werknemer om dit telefonisch te doen. Dit zorgt voor een drempel en u kunt gelijk vragen hoe het gaat. Let op: u mag niet vragen wat de reden van het verzuim is.

Er is al veel geschreven over verzuim. geïnteresseerd in dit onderwerp. Wilt u meer informatie? Bezoek dan onze verzuimpagina.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: