Hypotheek meeverhuizen? De voor- en nadelen

Geplaatst op : 15 juli 2015

Wie een ander huis koopt, kan meestal de oude hypotheek 'meeverhuizen'. Dat wil zeggen dat de rente en de voorwaarden van de oude hypotheek blijven gelden. Of het verstandig is om van deze mogelijkheid gebruik te maken, verschilt per situatie.

HypotheekEen verhuizing lijkt een uitgelezen kans om van een relatief hoge hypotheekrente af te komen. Immers: als u een nieuw huis koopt, mag u de oude hypotheek aflossen. En nu de rentes zo laag zijn, is de kans groot dat u een nieuwe hypotheek kunt krijgen tegen een lagere rente. Dat wil echter niet zonder meer zeggen dat u er goed aan doet om uw oude hypotheek af te lossen. Het is goed mogelijk dat het tóch interessant is om uw oude hypotheek mee te verhuizen. Bijvoorbeeld bij een spaarhypotheek.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek is de rente die u krijgt over het spaartegoed gelijk aan de rente die u betaalt over uw hypotheek. Een lagere hypotheekrente betekent dus ook: minder rente over het gespaarde kapitaal. Daar komt bij dat de (hoge) hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is, en de (hoge) spaarrente fiscaal niet belast wordt. Zodoende kan het ook bij een lage marktrente toch verstandiger zijn om de oude hypotheek mee te verhuizen.

Financiële planning

Bij een verhuizing naar een andere koopwoning, is het verstandig de financiële toekomst opnieuw goed in kaart te brengen. Want sinds de vorige hypotheek gesloten werd, is er wellicht veel veranderd. En bij de keuze voor een hypotheek spelen ook leeftijd, inkomensperspectief en risico's een belangrijke rol. Trouwens: ook de bank bekijkt uw financiële situatie opnieuw. Dat een klant al twintig jaar het maandbedrag stipt op tijd betaalt, doet er voor de banken niet toe. Zij beoordelen of u in de toekomst uw hypotheek kunt betalen. Bij een verhuizing, met of zonder verhuisregeling, moet u dus rekenen op een nieuwe inkomenstoets.

Fiscaal neutraal

Fiscale aspecten zijn minder van belang bij de keuze voor het al dan niet meeverhuizen van een hypotheek. Zo blijft de rente voor aflossingsvrije hypotheken die voor 2013 werden afgesloten, aftrekbaar. Dat recht op aftrek houdt u ook als u de hypotheek niet meeverhuist en een nieuwe aflossingsvrije hypotheek sluit. Bij een verhuizing krijgt u er wel mee te maken dat het aflossingsvrije hypotheekbedrag fiscaal nog maar maximaal 50% van het totale hypotheekbedrag mag zijn. Rente over een groter deel is niet meer aftrekbaar. Maar ook dit geldt zowel voor een nieuwe hypotheek als voor een meeverhuisde oude hypotheek.

Hypotheek verhogen

Moet het hypotheekbedrag omhoog voor een nieuwe woning? Houd er dan rekening mee dat het in de praktijk niet meer mogelijk is een 2e hypotheek bij een andere bank te sluiten. U zult het hele bedrag bij één bank moeten lenen. Bij uw huidige bank kunt u daarbij eventueel gebruikmaken van de verhuisregeling. Maar voor het extra hypotheekbedrag kan dat niet. Voor een extra hypotheekbedrag gelden altijd de actuele rente en voorwaarden.

Ook bij een verhuizing bent u van harte welkom bij de onafhankelijk Meeùs hypotheekadviseur. Een eerste oriënterend gesprek kost u niets. Neem dus gerust contact met ons op.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: