Is een groene kaart nog verplicht?

Geplaatst op : 13 juli 2015

Eindelijk vakantie! De route is uitgestippeld, de koffers gepakt, voor de huisdieren en de post wordt gezorgd. Nu nog al die bagage in de auto proppen… maar wacht eens, heb ik wel een groene kaart? En heb ik die nodig? 

auto inladen voor vakantieWat is een groene kaart?

Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. De kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit. Hij is dus voor iedereen herkenbaar en te ‘lezen’. Op de groene kaart staan uw polisgegevens en waar uw verzekering geldig is. Is een land doorgekruist? Dan is uw auto niet verzekerd in dat land. Overigens worden er behalve papieren groene kaarten, ook pasjes en/of elektronische documenten afgegeven in een andere kleur. Dit is geen probleem in landen waar de groene kaart niet verplicht is. In landen waar de groene kaart wel verplicht is kan er wel een probleem ontstaan, vraag dus een papieren groene kaart aan als u naar één van die landen reist!

Moet ik een groene kaart meenemen op vakantie?

Dit hangt er van af waar u heen gaat. Sinds 1972 is de groene kaart in de Europese Unie en een aantal omliggende landen niet meer verplicht. In deze landen hoeft u de groene kaart dus niet mee te nemen. Voor landen buiten de EU, bijvoorbeeld Marokko en Turkije, moet u wel uw groene kaart bij u hebben. Heeft u die niet bij u, dan moet u aan de grens bij de douane een plaatselijke autoverzekering aanschaffen.

Zijn er uitzonderingen?

Ja, voor aanhangers of caravans die zwaarder zijn dan 750 kilo. Deze krijgen een eigen kenteken. In Duitsland, Polen en Spanje is een aparte groene kaart voor deze aanhangers of caravans verplicht. Deze groene kaart wordt afgegeven door de verzekering van het trekkende voertuig, vraag deze tijdig aan!

Wat raadt u aan?

Toch is het handig om een groene kaart bij u te hebben, ook al is het niet verplicht. Zo heeft u al uw verzekeringsgegevens, het nummer van de alarmcentrale en ook de gegevens van de buitenlandse motorrijtuigenbureaus altijd bij de hand. Het is dus een handig hulpmiddel, zeker als u een schadeformulier in moet vullen.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: