Private lease, ja of nee?

Geplaatst op : 15 juli 2015

Een nieuwe auto, inclusief onderhoud, belasting en verzekering, vanaf nog geen € 200,- per maand. Alleen de brandstofkosten komen er nog bij. Inmiddels bij vrijwel elk automerk in de etalage: autolease voor particulieren. Wel héél aantrekkelijk. Of toch niet?

Let op de kleine lettertjes

LeaseNiet gespaard, toch een nieuwe auto. En elke maand weet u precies wat u aan die auto kwijt bent. Private lease heeft zeker voordelen. Maar ook nadelen, die soms verstopt zitten in de kleine lettertjes. Private lease is rijden in een nieuwe auto gedurende een vastgestelde periode voor een vast bedrag per maand. Zonder bijtelling, die bij zakelijke lease wel betaald moet worden. En zonder omkijken naar onderhoud, belasting en verzekering. Dat regelt de leasemaatschappij allemaal – die dat natuurlijk wel verrekent in de winstmarge. Alle service wordt gewoon betaald. Maar u hoeft niet op te zien tegen de grote beurt of bang te zijn dat u de wegenbelasting vergeet te betalen. Voor de verzekering geldt wel dat u niet meer automatisch schadevrije jaren opbouwt. En vergeet het eigen risico niet.

Financieel gebonden

Een belangrijk nadeel is dat de auto geen eigendom wordt. U mag de auto dus ook niet altijd zomaar uitlenen. Maar u zit er wel financieel aan vast. Ook als het leasebedrag hoger wordt, bijvoorbeeld omdat u meer kilometers maakt dan overeengekomen. Bovendien houden leasemaatschappijen vaak het recht op tariefaanpassing, onder meer bij fiscale veranderingen. Het contract afkopen kan, maar kan erg duur zijn. Dit verschilt per maatschappij, dus lees de kleine lettertjes zorgvuldig.

De belangrijkste voordelen:

  • U rijdt in een nieuwe auto
  • Zonder investering
  • Voor een vast bedrag per maand (exclusief brandstof)
  • Zonder bijtelling
  • En zonder omkijken naar onderhoud, belasting en verzekering

De belangrijkste nadelen:

  • U bent geen eigenaar van de auto
  • Maar u zit er financieel wel aan vast (meestal aangemeld bij het BKR) 
  • Voor de service en het gemak betaalt u een prijs
  • De kleine lettertjes kunnen leiden tot grotere kosten
  • U bouwt geen schadevrije jaren op

Of private lease interessant is voor u is een kwestie van afwegen. Wij kijken graag met u naar de verzekeringsaspecten. Welke gevolgen heeft private lease voor uw schadevrije jaren? Hoe hoog is uw eigen risico? Heeft u een aparte verkeersrechtsbijstandverzekering nodig? Bel ons op telefoonnummer 088 810 81 00 of vul het contactformulier in. Wij nemen dan snel contact met u op.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: