"Sparen of hypotheek aflossen?" Door adviseur Frans-Willem van Hulst

Geplaatst op : 23 juli 2015

Het zal u ongetwijfeld opgevallen zijn: de rente is historisch laag. Het is lastig om rendement te behalen op uw spaargeld. Is het verstandig om in plaats van te sparen, een extra bedrag af te lossen op uw hypotheek? Adviseur Frans-Willem van Hulst legt uit:

Sparen of hypotheek aflossenStel, ik heb €5000,- en dit wil ik verstandig investeren

Zoekt u naar een zo hoog mogelijk rendement, of lost u dit af op uw lopende hypotheek? Spaaradviseur Frans-Willem van Hulst: “De hoogste rentestanden zijn rond de 1,4% op dit moment, voor een termijndeposito is dit hooguit 2%. De meeste hypotheekrentes schommelen rond de 2,3%. U kunt natuurlijk hogere rendementen behalen met beleggen, maar dat houdt ook een groter risico in.” Als u wil kiezen tussen sparen of hypotheek aflossen lijkt het optelsommetje simpel. U kunt meer besparen op rentebetalingen dan u verdient aan sparen. “Dit effect is nog sterker als u een hogere hypotheekrente betaalt. Daarnaast dalen uw maandlasten natuurlijk bij aflossen, en is de komende jaren een steeds kleiner gedeelte van uw hypotheekrente belastingaftrekbaar.”

Dan lijkt aflossen me een goed idee!

Hypotheekadviseur Bob Donkervoort: "Het lijkt inderdaad simpel, maar dat is het niet. Voorlopig is de hypotheekrente nog aftrekbaar. Doordat u een gedeelte van de hypotheekrente terug krijgt, kan het voordeliger voor u zijn een zo hoog mogelijke hypotheek aan te houden. Aan de andere kant betaalt u belasting over al uw spaargeld boven de €21.330,-. Dus als u meer spaargeld heeft, moet u ook rekening houden met deze belasting. Het is kan een ingewikkelde berekening zijn, die voor iedereen anders is. Neem contact op met een hypotheekadviseur om de berekening voor uw situatie te maken."

Maar als die berekening gunstig is kan ik die €5000,- dus beter in mijn hypotheek investeren?

Frans-Willem van Hulst: "Vooropgesteld dat u dit bedrag kunt missen. Het is natuurlijk niet verstandig om ál uw spaargeld te gebruiken om uw hypotheek af te lossen. Ik raad u aan om altijd spaargeld achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven. Als u plotseling geld nodig heeft kunt u uw hypotheek natuurlijk verhogen, maar dit is prijzig. Een hypotheek is geschikt als investering, maar niet als appeltje voor de dorst op de korte termijn."

Zijn er nog meer voordelen aan aflossen?

Sommige hypotheekverstrekkers kunnen een lagere rente in rekening brengen als de hypotheek daalt ten opzichte van de marktwaarde van uw woning. Hypotheekadviseur Bob Donkervoort: "Hou er ook rekening mee dat u niet meer dan 10% van de oorspronkelijke hoofdsom aflost per kalenderjaar. Als u meer wilt aflossen kan de hypotheekverstrekker hiervoor hoge kosten in rekening brengen."

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met onze hypotheekadviseurs of bekijk onze spaarmogelijkheden.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: