"Wat valt er onder het eigen risico van mijn zorgverzekering?" door adviseur Wendy de Wit

Geplaatst op : 3 juni 2015

Het is zaterdagochtend. U opent de post en er zit een rekening bij van uw zorgverzekeraar. En u hebt geen flauw idee waarom u dit moet betalen. U bent een tijdje geleden bij de huisarts geweest, maar dat valt toch niet onder het eigen risico? Hebt u dit weleens meegemaakt?

huisarts eigen risico"Jazeker. Welke zorgkosten betaal ik zelf?"

In principe vallen alle zorgkosten onder het eigen risico. U betaalt dus de eerste €375,- aan zorgkosten zelf. Of meer, als u een hoger eigen risico gekozen hebt. Er is een flink aantal uitzonderingen op die regel. Wendy de Wit: "Die uitzonderingen moeten ervoor zorgen dat iedereen gebruik kan en wil maken van de nodige zorg. Een gebrek aan financiën mag nooit een reden zijn om af te zien van zorg. De eerste uitzondering zijn uw kinderen. Voor de zorg voor verzekerden jonger dan 18 jaar betaalt u geen eigen risico. Daarnaast vallen alle aanvullende dekkingen en tandartsdekkingen buiten het eigen risico."

"Nee hoor, ik moest laatst nog bijbetalen na een tandartsbehandeling."

"Dat kan, dat heet een eigen bijdrage. Een eigen bijdrage wil zeggen dat de zorgverzekeraar een gedeelte betaalt, maar niet de hele behandeling. Bijvoorbeeld, een consult bij de tandarts zal vaak gratis zijn, maar een behandeling niet. Over het algemeen geldt; hoe ingewikkelder de behandeling, hoe meer u zelf betaalt.  Een variant op de eigen bijdrage is een maximale vergoeding. In dat geval vergoedt de zorgverzekeraar de behandeling(en) tot een vooraf vastgesteld maximum. Gaan de kosten van uw behandeling daar overheen, dan betaalt u het extra bedrag zelf. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om uit te vinden hoeveel u zelf moet betalen bij welke behandeling."

"Gaan we doen. Maar bij de basisverzekering betaal ik dus wel een eigen risico?"

Inderdaad, alleen bij de basisverzekering is er sprake van een eigen risico. Maar ook binnen de basisverzekering zijn er weer heel wat uitzonderingen, zodat er geen financiële drempel is om van die zorg gebruik te maken. Hier vindt u de uitzonderingen in de basisverzekering die niet onder het eigen risico vallen.

"Daar zie ik ‘huisarts’ bij staan, maar ook na een huisartsbezoek kreeg ik een rekening."

"Voor behandelingen en consulten bij uw  huisarts betaalt u niets, die vallen nooit onder het eigen risico. Maar bloedonderzoek en medicijnen bijvoorbeeld wel. Alle medicijnen en geneesmiddelen vallen in principe onder het eigen risico, maar zorgverzekeraars kunnen wel besluiten (een gedeelte van) de medicijnkosten te vergoeden."

"Was het dan mijn medicijn dat ik gedeeltelijk zelf moest betalen?"

Waarschijnlijk wel. Dit valt niet vaak op, omdat veel medicijnen vergoed worden door de zorgverzekeraars. Maar dit is een keuze van de zorgverzekeraar. Wettelijk gezien betaalt u uw medicijnen zelf, tot de hoogte van uw eigen risico. "Als zorgverzekeraars medicijnen vergoeden, houden ze vaak ook een maximum vergoeding aan. Zorgverzekeraars vergoeden alleen medicijnen die opgenomen zijn in het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS).  Hierin worden medicijnen ingedeeld in groepen, op basis van de werkzame stof. Per groep geldt een maximale vergoeding uit de basisverzekering. Is de prijs van het u voorgeschreven medicijn hoger dan dit maximum? Dan betaalt u de rest zelf bij. Op medicijnkosten.nl  kunt u zelf opzoeken of er een goedkoper medicijn beschikbaar is binnen zo’n groep, wat uw eigen bijdrage is en of uw medicijn wordt vergoed in het basispakket van uw zorgverzekeraar." Wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van de specialisten van IAK.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: