Zijn grondroerders echt zo onzorgvuldig? Door onze WION-consultant Wendy Wolbers

Geplaatst op : 23 juni 2015

Bij een graafschade klinkt het liedje in de media vaak hetzelfde: "Gravers letten nog altijd niet op kabels" en "Problemen grondroerders blijven." Vaak wordt gesuggereerd dat aannemers onzorgvuldig of zelfs roekeloos te werk gaan. Onze WION-consultant ziet in de praktijk een veel genuanceerder beeld. Tijd om uit te zoeken hoe het zit.

Graafschade en preventie Analyse graafschade

Meeùs Bouw & Infra heeft in opdracht van de Bouwend Nederland Helpdesk WION-schaden onderzoek gedaan naar de achterliggende oorzaak van graafschades. Hiervoor hebben we schadedossiers vanuit de Helpdesk en de Bouwend Nederland Infraverzekeringen geanalyseerd. In onze samenvatting leest u de verrassende resultaten. Wendy Wolbers, WION Consultant bij Meeùs Bouw & Infra: "Het rapport bevestigt wat veel grondroerders en onze schadebehandelaars dagelijks ervaren: graafschade is een ketenprobleem. Een zeer substantieel deel van graafschaden vindt haar eerste oorzaak in -vermijdbaar- handelen of nalaten van andere partijen in de graafketen, zoals opdrachtgevers en netbeheerders." Het complete rapport vindt u op de website van Bouwend Nederland (inloggen nodig).

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Wat doet Meeùs Bouw & Infra met dit rapport? Wendy Wolbers: "De bevindingen in het rapport bespreken wij in onze periodieke gesprekken met netbeheerders en opdrachtgevers. De steeds hardere juridische strijd over graafschadeclaims is volgens ons niet productief. Wij denken dat investeren in het voorkómen van graafschade veel effectiever is. De hele graafketen draagt hiervoor een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Alle partijen moeten dus kritisch naar zichzelf kijken: grondroerders, maar andere partijen die zijn betrokken bij graafwerkzaamheden net zo goed!"

Vragen over veilig graven en de WION?

De Bouwend Nederland Helpdesk WION-schaden is op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 020 301 86 27, of stuur een e-mail naar wionhelpdesk@meeus.com. U kunt ook onze online WION Toolbox raadplegen.

Schakel onze WION-consultant in

Weten hoe u er zelf voor staat? Onze WION-consultant Wendy Wolbers helpt u graag verder. Met goed advies, een scherpe analyse van uw bedrijf en concrete aanbevelingen om graafschade te voorkomen. Ook kunt u haar inzetten voor complete projectondersteuning. Deze investering weegt niet op tegen de hoge zichtbare en onzichtbare kosten die gepaard gaan met schades. U bereikt Wendy via 06 25 08 60 48.
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: