"Zomertijd? Caravantijd!" Door adviseur Ingrid van Haaften

Geplaatst op : 19 juni 2015

Voor het eerst in tien jaar tijd zit de caravanverkoop in de lift. In mei 2015 werden er 951 caravans verkocht, een stijging van meer dan 10 procent ten opzichte van mei 2014. (Bron: AD)


CaravanMoet ik mijn caravan verzekeren?

Wat is er nou leuker dan uw woning meenemen op vakantie? Alles bij de hand, geen gesleep met koffers en als u het uitzicht moe bent trekt u gewoon weer verder. Moet u uw caravan verzekeren? Adviseur Ingrid van Haaften: "Er is geen wettelijke verplichting om uw caravan te verzekeren. Op de weg is uw caravan verzekerd op de WA-dekking van uw auto. U meldt dit bij uw verzekeraar, zodat u een aparte groene kaart voor uw caravan krijgt. Uw autoverzekering dekt natuurlijk alleen de aansprakelijkheid, en alleen als de caravan aangekoppeld is. Uw caravan zelf verzekert u apart, als u dat wilt."

Graag. Kan ik zelf bepalen hoe ik mijn caravan verzeker?

"Bij de caravanverzekering van Meeùs hebt u vele opties. U kiest een dekking tegen brand, diefstal en storm, of een all-risk dekking. De hoogte van het eigen risico bepaalt u zelf. Daarnaast verzekert u uw voortent of luifel eventueel mee. Hagelschade is een optionele dekking. U betaalt voor wat u nodig hebt. Ook de inboedel verzekert u apart."

Valt de inboedel van mijn caravan onder mijn reisverzekering?

Helaas niet. Een reisverzekering sluit bagage die uit een caravan wordt gestolen vaak uit, het is dus raadzaam een caravan- en een reisverzekering af te sluiten. "Uw 'normale' bagage is meeverzekerd op de caravanverzekering zolang die in de caravan is. Buiten de caravan vallen uw kleding, camera en dergelijke weer onder de reisverzekering. Het reservewiel, de antenne, een fietsenrek, gasflessen, de caravanmover, satellietschotel, zonnepanelen en dergelijke vallen ook onder de inboedeldekking van de caravanverzekering. "Dit soort zaken zijn op de meeste reisverzekeringen niet meeverzekerd".

Tegen welke waarde is mijn caravan verzekerd?

Een nieuwe caravan is standaard de eerste 2 jaar tegen nieuwwaarde verzekerd. Dit kunt u uitbreiden tot 5 of maar liefst 7 jaar. "Nieuwwaardedekking wil zeggen dat u bij een total loss schade de waarde krijgt uitgekeerd die u voor de caravan betaald heeft, zonder afschrijving. Dat is dus een bedrag waarvoor u een soortgelijke caravan nieuw koopt. Een tweedehands caravan is de eerste twee jaar tegen de aankoopwaarde verzekerd. Als uw caravan schade heeft, maar niet total loss is, vergoedt de verzekering de volledige kosten van de reparatie."

En waar is mijn caravan verzekerd?

"Het hele jaar door in de Benelux, én het gedeelte van Duitsland binnen 100 kilometer van de grens. In de rest van Europa en de landen rond de Middellandse Zee is uw caravan tot zes aaneengesloten maanden verzekerd." Wilt u meer weten over caravanverzekeringen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: