"Eerder met pensioen, hoe doet u dat?" door Ron van Putten

Geplaatst op : 27 maart 2015

Ruim een kwart van de Nederlanders denkt nog voor zijn 65e met pensioen te gaan. In 2014 was dit nog 20%.

Dit blijkt uit een onderzoek van ING. (Bron: FTP) Opmerkelijk, omdat de pensioenleeftijd verhoogd is naar 67 jaar. Een kleine 10% van de Nederlanders verwacht dat ze pas na hun 70e met pensioen kunnen. Daarnaast zien veel Nederlanders op tegen langer doorwerken voor een hoger pensioen.

'Eerder met pensioen, hoe doet u dat?' door Ron van Putten

Opbouw pensioen
Ondanks de verhoging van de pensioenleeftijd denkt 1 op de 4 Nederlanders dus eerder met pensioen te kunnen. Wilt u dit ook? Hoe kunt u dit dan aanpakken? Adviseur Ron van Putten: “Er zijn een aantal manieren om eerder met pensioen te gaan. Uw pensioen is opgebouwd uit de AOW, uw werkgeverspensioen en wat u eventueel zelf erbij spaart. Ten eerste moet u natuurlijk weten hoe hoog uw pensioenopbouw is. Vraag u daarna af met hoeveel pensioen u genoegen neemt en op welke leeftijd u met pensioen wilt. Zodra u dit weet kunt u kiezen tussen minder pensioen ontvangen, een deeltijdpensioen of bijsparen voor uw pensioen.”

Een lager pensioen
U kunt natuurlijk eerder met pensioen. Dit pensioen is dan wel lager dan het pensioen dat u maximaal op zou kunnen bouwen. De vuistregel is dat elk jaar eerder stoppen ongeveer 6 tot 8 procent van uw maximaal opbouwbare pensioen kost. Als u bijvoorbeeld op uw 59e stopt levert u bijna de helft van uw pensioen in. “Een andere mogelijkheid is deeltijdpensioen. Dit wil zeggen dat u tegen het eind van uw carrière minder gaat werken, bijvoorbeeld twee dagen werken en drie dagen met pensioen. Zo bouwt u toch nog op terwijl u al gedeeltelijk met pensioen bent. Dit verzacht de financiële pijn van eerder stoppen.”

Bijsparen
Als u te weinig pensioen overhoudt in bovenstaande opties, dan kunt u bijsparen voor uw pensioen. “Bedenk wel dat u minstens tien jaar voor uw pensioendatum moet beginnen met bijsparen, om een aardig bedrag op te bouwen. De grootste vrijheid hebt u als u zelf gaat sparen of beleggen. Beleggen kan tot hoge rendementen leiden, maar heeft ook een hoog risico. Als de beurs instort zoals een aantal jaar geleden, zou u zomaar uw hele pensioen kwijt kunnen zijn.”

Sparen
Zelf sparen via een spaarrekening of termijndeposito heeft als nadeel dat het rendement laag is, zeker in deze tijd van lage spaarrentes. Een hoger rendement kunt u halen via bijvoorbeeld banksparen of een storting in een lijfrentepolis. Ron van Putten: “Als u kunt aantonen dat u een pensioentekort hebt, mag u de betaalde premie aftrekken van uw belastbare inkomen. Vooral in die situatie levert zelf sparen een mooi rendement op. Als u wil kiezen voor zelf sparen, besef dan wel dat u zelden het rendement zult halen dat een pensioenfonds haalt. Niet voor niets is hooguit een kwart van het opgebouwde pensioen afkomstig van de premie, de rest van het beleggingsrendement. Het beste rendement kunt u verwachten als u bijspaart via uw werkgever, vraag dit na bij uw werkgever.”

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: