"Sparen loont, maar een schuld aflossen nog meer." Door adviseur Frans-Willem van Hulst

Geplaatst op : 16 maart 2015

Houdt u ook uw spaargeld liever vast? Veel consumenten laten liever hun spaargeld op hun spaarrekening staan, dan dat ze er een lening mee aflossen.

SpaarpotDit blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Hieruit blijkt dat 17% van de consumenten zowel spaargeld als een lening heeft. 60% van deze consumenten zegt hun spaargeld niet willen gebruiken om hun lening af te lossen. Is dit wel verstandig? Onze adviseur Frans-Willem van Hulst geeft antwoord.

Schuld aflossen levert u meer op
Adviseur Frans-Willem van Hulst: "Natuurlijk is het fijn wat geld achter de hand te hebben, dat geeft een veilig gevoel. Maar als u daarnaast ook een lening heeft, of weleens rood staat, is dit niet verstandig. De spaarrente is zeer laag en het verschil tussen de spaarrente en de leenrente is ongeveer 4%. Met andere woorden: als u uw spaargeld gebruikt om een lening af te lossen, bespaart u zichzelf die 4%. Bij rood staan of creditcardschulden is het verschil tussen de spaarrente en de leenrente nog groter."

Extra op uw Hypotheek aflossen
Ook het aflossen van uw hypotheek is een optie. Als uw hypotheekrente hoger is dan uw spaarrente, dan is het waarschijnlijk verstandig uw spaargeld aan te wenden om op uw hypotheek af te lossen. Maar dit moet per geval bekeken worden. Wilt u weten of dit in uw situatie verstandig is? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. "Als u toch wilt blijven sparen, zorg dan voor een zo hoog mogelijke spaarrente. Argenta en Knab hebben op dit moment de hoogste rentes in de markt."

Interessante links voor u:

(Bron: FTP)
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: