"Waarom rij ik niet gewoon op mijn winterbanden door?" Door adviseur Peter Brom

Geplaatst op : 20 maart 2015

In veel landen zijn winterbanden verplicht en ook in Nederland worden ze aangeraden in de wintermaanden. Maar als winterbanden zoveel meer grip hebben, waarom zou u er dan niet ook in de zomer mee doorrijden?

Hoe presteren winterbanden in de zomer?
U zou bij de aanschaf van een auto meteen winterbanden kunnen bestellen, zodat u niet elke winter de banden hoeft te verwisselen. Adviseur Peter Brom: "Ik begrijp die redenering. U bespaart geld op deze manier. Maar zomerbanden zijn in de zomer veiliger." Het profiel van winterbanden is ontworpen voor een glad wegdek. Op een droog wegdek hebben ze een langere remweg dan zomerbanden. Hoe warmer het wordt, hoe langer de remweg van winterbanden. "Bij een hoge snelheid wordt het verschil alleen maar groter. Op de snelweg in warm weer kan de remweg van een winterband tot wel 10 meter langer zijn dan die van een zomerband. Ook uw stuurprecisie gaat achteruit met winterbanden in de zomer. Zeker met een zwaar beladen auto merkt u 'zwabbergedrag'."

Bespaar op benzine
Naast veilig zijn zomerbanden ook prettig voor uw portemonnee. Peter Brom: "Winterbanden slijten sneller in de zomer. Ze hebben een grotere rolweerstand, waardoor het benzineverbruik tot 15% hoger is. Door terug te wisselen naar zomerbanden bespaart u op uw benzinekosten." Winterbanden verbruiken meer omdat ze van zachter rubber zijn gemaakt. Dit rubber geeft in lage temperaturen meer grip. Maar in hoge temperaturen slijt dit veel sneller. Daarnaast is de CO2 uitstoot met winterbanden 5% hoger.

Wanneer moet ik wisselen?
Winterbanden hebben een gunstig effect in lage temperaturen. Als het warmer wordt dan 7 graden kunt u beter uw zomerbanden gebruiken. Er bestaan ook all-season banden, die u het hele jaar door kunt gebruiken. Peter Brom: "Zoals te verwachten liggen de prestaties van dergelijke banden tussen de zomer- en winterbanden in. Ze voldoen voor een typisch Nederlandse zomer en winter; niet te koud, niet te warm. Maar let op! Als u de Alpen intrekt voor een wintersport heeft u echte winterbanden nodig. De verstandigste en veiligste keuze is het gebruik van zomer- en winterbanden."

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: