"Bedrijven wereldwijd zien cybercrime als een steeds groter risico." Door adviseur Jeroen Wolterbeek

Geplaatst op : 11 mei 2015

Bedrijven beschouwen cybercrime als een steeds groter risico. Voor het eerst staat cybercrime in de top tien van bedrijfsrisico’s.

cybercrime mkbDit blijkt uit een wereldwijd onderzoek. Ook reputatie- en merkschade stijgt in de lijst van grootste bedrijfsrisico’s. Volgens het onderzoek hangt dit samen met cybercrime. Immers, een bedrijf dat slachtoffer wordt van het hacken van privacygevoelige informatie, zal ook stevige reputatieschade lijden.

Zien Nederlandse bedrijven het gevaar ook?


Jeroen Wolterbeek: "Grote spelers als KPN zien het gevaar van cybercrime wel in. Maar vooral bij het MKB zien we dat er nog weinig bewustzijn is over de gevaren. Of het besef is er wel, maar het bedrijf handelt er niet naar. Dat heeft volgens mij onder andere te maken met het juridische klimaat in Nederland. In de Angelsaksische landen ligt een rechtszaak sneller op de loer, als bijvoorbeeld privacygevoelige informatie gehackt is. Daarmee gaan hoge juridische kosten gepaard. In Nederland loopt het zo’n vaart niet, zodat een eventueel schadebedrag nog te overzien is."

Waarom ziet het MKB het gevaar niet?


"Veel bedrijven zien het nieuws en het risico wel, maar niet wat het inhoudt voor hun bedrijf. 'Bij mij valt niks te halen', is de gedachte. Ze zien cybercrime vooral als het stelen van bijvoorbeeld intellectueel eigendom of creditcardgegevens. Maar cybercrime is veel breder dan dat. Soms worden bedrijven afgeperst, door websites plat te leggen en vervolgens losgeld te vragen om de site weer te activeren. Een ander voorbeeld is het bedrijf, waarvan de telefooncentrale werd gehackt, om via die telefooncentrale naar het buitenland te bellen. Dit lijkt misschien nog onschuldig, maar uiteindelijk ging het om duizenden euro’s schade."

Meer weten?


"Wij proberen onze klanten bewust te maken van de risico’s. Vaak zien we dat onze klanten teveel kijken naar hun ICT afdeling. Een ICT afdeling zal al snel zeggen dat de beveiliging op orde is. Dat kan natuurlijk, maar uit de praktijk blijkt dat de criminelen de beveiligers vaak één stap voor zijn." Wilt u meer weten over de risico’s van cybercrime? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Interessante links voor u:

Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: