"Kopen? Liever delen! Maar is mijn auto wel verzekerd?" Door adviseur Andries Schuurman

Geplaatst op : 11 mei 2015

‘Delen is het nieuwe bezit’, u hebt het misschien weleens ergens gelezen. Het slaat op de zogenaamde deeleconomie. Hierin delen consumenten goederen en diensten met elkaar, of verhuren deze aan elkaar. Beter voor het milieu en de portemonnee! Maar hoe zit het met verzekeringen? Meeùs zoekt dit deze maand voor u uit in een serie artikelen. Vandaag bespreken we het delen van vervoermiddelen.

AutosleutelHoe is een deelauto verzekerd?


Deelauto’s worden steeds populairder. U deelt op die manier de kosten, het is beter voor het milieu en er blijven meer parkeerplaatsen vrij. Een auto delen lijkt alleen voordelen te hebben. Maar wat als er een schade ontstaat? Andries Schuurman: "U mag uw auto uitlenen aan wie u maar wilt, zolang die persoon een rijbewijs heeft natuurlijk. De dekking van uw autoverzekering blijft intact. Maar wat als die ander een schade veroorzaakt aan uw auto? Als deze wordt vergoed door uw verzekeraar, raakt u mogelijk wel (een gedeelte van) uw no-claim korting kwijt. Hierdoor betaalt u in de toekomst wellicht meer premie." Er kleven dus wel degelijk financiële risico’s aan het uitlenen van uw auto. Let hier goed op als u via bijvoorbeeld WeGo een groep vormt die samen één auto gaat delen. Besef ook dat de dekking van de autoverzekering vervalt, als u de auto tegen een vergoeding gaat verhuren.

En als ik mijn auto wil verhuren?


Bij bedrijven als Snappcar en Mywheels werkt het anders. Via deze initiatieven huurt u een auto bij een andere particulier. "Ten eerste is het woord delen hier niet echt op zijn plaats. U huurt van of verhuurt aan een particulier, in plaats van bij een verhuurbedrijf. Er is sprake van een (huur)transactie. Bij Snappcar en Mywheels wordt de eigen verzekering van de auto tijdens de huurperiode vervangen door hun autoverzekering. Hierdoor is elke verhuurde auto automatisch all-risk verzekerd."

Gelukkig. En bijvoorbeeld een boot?


Er zijn nog veel meer initiatieven op dit gebied. Via Goboat bijvoorbeeld kunt u een boot huren van een particulier, of uw eigen boot verhuren. "Goboat voorziet nog niet in een verzekering. Als verhuurder heeft u de verplichting om de boot allrisk te verzekeren, bij een verzekeraar die verhuur toestaat. Bij Meeùs bijvoorbeeld is uitlenen wel gedekt, maar verhuur niet. Daarnaast bouwt u ook bij veel bootverzekeringen een no-claim korting op. Als u een schade claimt, kan ook deze korting omlaag gaan. Een eventuele schade is dus óf niet verzekerd, óf leidt tot een hogere premie. U kunt natuurlijk de schade verhalen op de veroorzaker, maar dit kan lang duren. Neem bij twijfel altijd contact op met één van onze adviseurs, om u te informeren over uw situatie."

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: