"Kopen? Liever delen! Maar is mijn huis wel verzekerd?" Door adviseur Andries Schuurman

Geplaatst op : 20 mei 2015

‘Delen is het nieuwe bezit’, u hebt het misschien weleens ergens gelezen. Het slaat op de zogenaamde deeleconomie. Hierin delen consumenten goederen en diensten met elkaar, of verhuren deze aan elkaar. Beter voor het milieu en de portemonnee! Maar hoe zit het met verzekeringen? Meeùs zoekt dit deze maand voor u uit in een serie artikelen. Vandaag bespreken we het delen van uw huis.

SleutelIs mijn inboedel verzekerd als ik mijn huis verhuur?

Het klinkt als een nachtmerrie; u verhuurt uw woning via bijvoorbeeld Airbnb, en als u weer thuiskomt is uw huis bijna gesloopt. Het overkwam een Canadees echtpaar onlangs. Gelukkig gedragen verreweg de meeste huurders zich goed. Maar wat als de huurders van uw woning schade veroorzaken? De bank is zwaar beschadigd of het schilderij boven de eettafel is verdwenen? Bent u hiervoor verzekerd? Adviseur Andries Schuurman: "Het korte antwoord is nee. Tijdelijke verhuur van uw woning, zoals AirBnB, is tijdens de huurperiode bij bijna geen enkele inboedel- en opstalverzekering verzekerd. En al kunt u zich verzekeren, schade door vandalisme of vernieling is alleen gedekt als er ingebroken wordt. Als uw AirBnB huurders uw huis vernielen, bent u niet verzekerd, omdat u ze zelf de sleutel gegeven heeft. Dat wil niet zeggen dat u de schade zelf moet betalen, u kunt deze natuurlijk verhalen op de huurder. Maar zeker als deze uit een ander land komt kan dat een langdurige procedure zijn."
AirBnB biedt wel een verhuurders garantie. Deze biedt beperkte bescherming tegen schade die door een gast is veroorzaakt. Maar daarmee is het nog geen vervanging voor uw verzekeringen. "Als u van plan bent uw woning via AirBnB te verhuren, neem dan contact op met uw verzekeraar. U bent sowieso verplicht om verhuur van uw woning aan uw verzekeraar door te geven. De verzekeraar kan dan alsnog besluiten uw woning wel te verzekeren, met bijvoorbeeld aanpassingen in de voorwaarden of een extra premie. U moet dan wel aan de volgende eisen voldoen; U hebt toestemming van de gemeente en eventueel de VVE, de brandweer heeft een brandveiligheidscheck uitgevoerd en u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen, de vervanger van de Gemeentelijke Basisadministratie."

En als ik van huis ruil tijdens mijn vakantie?

Een handige manier om goedkoop op vakantie te gaan, is ruilen van huis. U betaalt alleen de reiskosten, het verblijf in de woning is gratis. De bewoners van die woning verblijven in dezelfde periode in uw huis. "Van woning ruilen is slechts gedeeltelijk gedekt op uw inboedel- en opstalverzekering. Er is geen dekking tegen schade door vernieling of vandalisme, omdat u de tijdelijke bewoners de sleutel heeft gegeven."
Het komt voor dat ruilers niet alleen van woning, maar ook van auto's ruilen. In beide gevallen moet u de ruil doorgeven aan uw verzekeraar, omdat de ruil het risico vergroot. De verzekeraar kan dan extra voorwaarden stellen of een speciale clausule in uw polis opnemen. "Ik raad u aan om schriftelijke afspraken te maken over het ruilen van de auto. Spreek met de tegenpartij af wie er bij een schade opdraait voor het eigen risico en het eventuele verlies van no-claim korting." Hebt u nog meer vragen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: