"Kopen? Liever delen! Maar is mijn inboedel wel verzekerd?" Door adviseur Andries Schuurman

Geplaatst op : 13 mei 2015

‘Delen is het nieuwe bezit’, u hebt het misschien weleens ergens gelezen. Het slaat op de zogenaamde deeleconomie. Hierin delen consumenten goederen en diensten met elkaar, of verhuren deze aan elkaar. Beter voor het milieu en de portemonnee! Maar hoe zit het met verzekeringen? Meeùs zoekt dit deze maand voor u uit in een serie artikelen. Vandaag bespreken we het delen van gebruiksvoorwerpen.

BorenSpullen lenen van een buur(t)man

Via sites als spullendelen.nl kunt u apparatuur, gereedschap e.d. lenen van andere gebruikers, vaak bij u in de buurt. Maar wat als u de boormachine van een buurman leent en die valt kapot? Andries Schuurman: "Een veel gemaakte denkfout is dat dit verzekerd is op uw aansprakelijkheidsverzekering, omdat u schade hebt toegebracht aan andermans spullen. Maar bij veel aansprakelijkheidsverzekeringen zijn geleende spullen niet verzekerd. Dit valt onder de zogenaamde opzichtclausule. Kijk dus goed in de polisvoorwaarden van uw aansprakelijkheidsverzekering. Overigens is schade aan geleende spullen bij de aansprakelijkheidsverzekering van Meeùs wél verzekerd, tot €12.500,-."

En andersom?

Stel, u leent uw boormachine uit aan uw buurman. Uw buurman laat de boormachine kapot vallen. Valt de schade dan niet onder uw inboedelverzekering? "Nee, inboedel is alleen verzekerd in de eigen woning. En het is maar de vraag of de aansprakelijkheidsverzekering van uw buurman de schade vergoedt. Bij Meeùs kunt u uitgeleende spullen verzekeren als u uw inboedelverzekering uitbreidt met een buitenhuisdekking. Maar let op! Audiovisuele apparatuur is ook bij de buitenhuisdekking niet verzekerd, als deze uitgeleend zijn. Dat betekent dat bijvoorbeeld DVD’s, camera's, computerapparatuur etc. sowieso niet verzekerd zijn als ze uitgeleend worden." Wees ook op uw hoede als u maaltijden, diensten of klussen uitwisselt. Neem contact op met één van onze adviseurs om uit te vinden welke risico’s u loopt.

Interessante links voor u:

Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: