"MKB onderschat de gevolgen van een bedrijfsbrand." Door adviseur Hans Miedema

Geplaatst op : 26 mei 2015

Uit een onderzoek van de Rabobank blijkt dat veel bedrijven de gevolgen van een brand in hun bedrijf onderschatten. Één op de tien MKB-ers verwacht dat een brand tot een faillissement zal leiden. In de praktijk blijkt dat maar liefst de helft van door brand getroffen bedrijven binnen twee jaar failliet gaat.

CaféBinnen twee jaar? Is dat dan wel een rechtstreeks gevolg van die brand?

Adviseur Hans Miedema: "Vaak wel. De schade van een brand beperkt zich niet tot de direct zichtbare schade. Naast de schade aan uw pand ligt de productie vaak even stil, of is uw bedrijf tijdelijk gesloten. Tijdens zo’n periode lopen een aantal rekeningen gewoon door, terwijl u geen omzet draait. Daarnaast gaat een aantal vaste klanten en/of afnemers een andere leverancier zoeken. Het is maar de vraag of zij terugkomen."

Hoe kan ik me wapenen tegen brandschade?

"Het begint natuurlijk met preventie. Zorg voor deugdelijke brandblussers, rookmelders en een goede orde en netheid binnen het bedrijf. Zorg vooral voor een goed calamiteitenplan. In zo’n plan staan niet alleen de vluchtroutes bij een brand, maar ook hoe u zo snel mogelijk weer aan de slag kunt na een calamiteit. U kunt wellicht bijvoorbeeld de productie tijdelijk elders onderbrengen, of uw klanten bedienen via een andere leverancier. In zo’n calamiteitenplan staat ook de verwachte hersteltermijn. Dit is erg belangrijk, omdat het lang kan duren voordat u weer volledig operationeel bent. Een nieuw bedrijfspand moet ontworpen worden, gebouwd, ingericht… Weet u bijvoorbeeld wat de levertijd is op nieuwe machines? Soms kan het wel een jaar of nog langer duren voordat u weer volledig operationeel bent. Alleen al het aanvragen van een bouwvergunning kan maanden duren."

Naast preventie, kan ik ervoor zorgen dat ik niet failliet ga door een brand?

"Ten eerste natuurlijk een gebouwenverzekering en een goederen- en inventarisverzekering. Deze dekt de directe brandschade aan uw bedrijfspand, uw inventaris en uw voorraad. Om de verdere gevolgen van een brand op te vangen kunt u een bedrijfsschadeverzekering overwegen."

Bedrijfsschadeverzekering?

Een bedrijfsschadeverzekering dekt de indirecte gevolgen van een calamiteit zoals een brand, zoals stilstand of verminderde productiviteit van uw bedrijf. Denk hierbij aan doorlopende vaste lasten, omzetverlies en winstderving. Hans Miedema: "Een bedrijfsschadeverzekering zorgt er dus voor dat uw brutowinst op peil blijft, tot uw bedrijf weer operationeel is. U kunt een dergelijke verzekering aanpassen aan de situatie in uw bedrijf, zo kiest u bijvoorbeeld zelf hoelang een bedrijfsschadeverzekering uitkeert." Wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: