"Wat zijn goede loopschoenen?" Door Marko Koers

Geplaatst op : 19 mei 2015

Ze zijn er in alle soorten en maten, hardloopschoenen. Hoe weet u welke schoenen bij u passen? Dit hangt van enkele factoren af: uw voetboog, uw gewicht en de mate waarin u over- of onderproneert.

HardloopschoenenVoetboog

Met uw voetboog wordt de manier waarop u op uw voet landt bedoeld. Landt u op uw voorvoet en tenen bij het hardlopen? Dan heeft u behoefte aan schoenen die flexibiliteit, stabiliteit en voorvoetdemping bieden. Bent u een zogenaamde 'haklander'? Dan heeft u een extra dikke buitenzool en een stevige tussenzool nodig.

Gewicht

Zwaardere lopers hebben vaak behoefte aan schoenen die extra steun bieden. Maar ook voor brede of smalle voeten zijn er inmiddels schoenen te koop die als gegoten zitten. Ook maatwerk behoort tot de mogelijkheden.

Proneren

Overproneren wil zeggen dat uw enkel 'naar binnen kantelt' bij het lopen. Onderproneren wil zeggen dat uw bij het lopen uw voet afwikkelt aan de buitenkant van uw voet. Bij overpronatie heeft u hardloopschoenen nodig die extra steun bieden aan de binnenkant van de voet. Zoek naar schoenen met 'medial posts'. Bij onderpronatie, ook wel supinatie genoemd, heeft u schoenen nodig met een zachte tussenzool en een gebogen leest.

Is zo’n ingewikkelde schoen echt noodzakelijk?

Nee, minimalistische en/of neutrale schoenen voldoen ook prima. Mits u de tijd neemt om uw lichaam aan de (nieuwe) belasting van het hardlopen te laten wennen. Vaak beginnen lopers te heftig, door bijvoorbeeld binnen 8 weken een 10 kilometer te lopen. Op die manier ontstaan er voetproblemen, die vervolgens opgelost worden met zolen en wiggen. Als u rustig begint heeft u meestal geen ingewikkelde schoenen nodig.

Interessante links voor u:

Marko Koers is 3-voudig Olympisch hardloper en bindt, boeit en beweegt mensen door sport

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: