Gedifferentieerde premie 2016 en wijzigingen BeZaVa 2017

Geplaatst op : 21 september 2015

Het UWV heeft de gedifferentieerde premies voor 2016 bekend gemaakt, voor zowel de WGA (vast en flex) als de Ziektewet. Dit geeft u informatie over de richting waarin deze kosten zich in de markt bewegen. Grote wijzigingen zijn er niet in 2016. In 2017 is dat anders, want dan is er een nieuwe berekeningsmethode bij aanvang of beëindiging van eigenrisicodragerschap.


Gedifferentieerde premie 2016 en wijzigingen BeZaVa 2017

Gedifferentieerde premie 2016

Grote wijzigingen of verrassingen zijn er niet. U vindt hieronder de hoofdlijnen voor WGA-vast, WGA-flex en de Ziektewetpremie. Een uitgebreide toelichting vindt u in ons artikel "Gedifferentieerde premie 2016 toegelicht".

 • WGA vaste dienstverbanden
  De gemiddelde premie voor de WGA-vast gaat in 2016 van 0,48% naar 0,47%.

 • WGA flexibele dienstverbanden
  De gemiddelde premie voor de WGA-flex blijft op 0,24% staan.

 • Ziektewet flexibele dienstverbanden
  De gemiddelde premie voor de Ziektewet wordt per 2016 verhoogd van 0,35% naar 0,36%. De verwachting is dat vanaf 2016 de hoogte van de premie op een hetzelfde niveau blijft.

Wijzigingen in 2017 in het kader van de wet BeZaVa

Over het algemeen zijn er dus geen grote wijzigingen in 2016. Per 2017 is dat anders, want dan is er een nieuwe berekeningsmethode van toepassing bij aanvang of beëindiging van het eigenrisicodragerschap. Ook de WGA-vast- en WGA-flexpremie worden dan samengevoegd.


Waarom een nieuwe berekeningsmethode?

Er is sprake van oneerlijke concurrentie tussen het UWV en private verzekeraars op de verzekeringsmarkt voor WGA. Na een private verzekering kunnen werkgevers tegen een minimumpremie terugkeren naar een publieke verzekering bij het UWV. De minimumpremie is vele malen lager dan de premie op de private markt. Hierdoor maken werkgevers vooral een financiële keuze voor het UWV. In deze keuze wordt de kwaliteit van re-integratiebegeleiding en preventie beperkt meegenomen.


Er zijn twee voorstellen voor verbetering:

1.  Bij terugkeer van eigenrisicodragerschap (private verzekering) naar het UWV wordt de hoogte van de gedifferentieerde premie bij het UWV mede gebaseerd op de WGA-instroom die ontstaan is tijdens het eigenrisicodragerschap.
 
2.  Bij de keuze om eigenrisicodrager te worden blijven de (staart)lasten bij het UWV. Dit speelt bij middelgrote en grote werkgevers. Bij de keuze voor eigenrisicodragerschap hoeven geen koopsommen aan verzekeraars meer betaald te worden.

Overgangsperiode

Er geldt een overgangsperiode tussen 1 juli 2015 en 1 januari 2017.

 • Via het UWV verzekerd op of vóór 1 juli 2015
  De berekeningsmethode van werkgevers die op 1 juli 2015, of eerder, bij het UWV verzekerd zijn, verandert niet.

 • Via het UWV verzekerd na 1 juli 2015
  De werkgevers die ervoor hebben gekozen (of gaan kiezen) na 1 juli 2015 bij het UWV verzekerd te worden krijgen vanaf 1 januari 2017 te maken met deze berekeningsmethode.

 • Via het UWV verzekerd en in 2016 eigenrisicodrager
  Bedrijven die nu bij het UWV verzekerd zijn en in 2016 gaan kiezen voor het eigenrisicodragerschap, zullen de uitkeringslasten van dat jaar zelf moeten financieren. In 2017 neemt het UWV deze voor haar rekening.

 • Eigenrisicodrager en overstap naar het UWV
  Bedrijven die nu eigenrisicodrager zijn en kiezen voor het UWV, betalen in de meeste gevallen de minimumpremie. Maar in 2017 gaan deze bedrijven door deze nieuwe berekeningsmethode een premie betalen volgens de werkelijke WGA-lasten (ontstaan tijdens UWV én eigenrisicodragerschap).
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: