Gedifferentieerde premie 2016 toegelicht

Geplaatst op : 21 september 2015

Het UWV heeft de gedifferentieerde premies voor 2016 bekend gemaakt, voor zowel de WGA (vast en flex) als de Ziektewet. Dit geeft u informatie over de richting waarin deze kosten zich in de markt bewegen.

Dit artikel is een toelichting op het deel "Gedifferentieerde premie 2016" van het artikel "Gedifferentieerde premie 2016 en wijzigingen BeZaVa 2017".


Gedifferentieerde premie 2016 toegelicht

Grote, middelgrote of kleine werkgever?

Bent u volgens het UWV een grote werkgever? Dan betaalt u de gedifferentieerde premie die het UWV voor u individueel bepaalt. Middelgrote werkgevers betalen een gewogen gemiddelde van de sectorale en individueel bepaalde premie. Kleine werkgevers betalen een sectorale premie.


Gedifferentieerde premie: drie componenten

Ook in 2016 bestaat de gedifferentieerde premie uit drie componenten. Dit volgt uit de Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid (BeZaVa). Meer over BeZaVa kunt u lezen in dit informatiedocument. De componenten waaruit de gedifferentieerde premie bestaat zijn:

 • De premie WGA voor vaste dienstverbanden
 • De premie WGA voor flexibele dienstverbanden
 • De premie Ziektewet voor flexibele dienstverbanden

Geen grote wijzigingen in 2016

Grote wijzigingen of verrassingen zijn er niet. De premie WGA-vast wordt iets lager ten opzichte van dit jaar. De premie WGA-flex en de premie Ziektewet veranderen haast niet. Wel zijn de werkgevers met schadegevallen volgend jaar iets goedkoper uit (zolang ze onder de maximumpremie van de Ziektwet blijven). De sectorpremies veranderen ook minimaal. Beide WGA-premies dalen in totaal met 0,02%. De Ziektewetpremie stijgt met 0,01%. Grote verschillen per sector zijn wel mogelijk.

 • WGA vaste dienstverbanden
  De gemiddelde premie voor de WGA-vast gaat in 2016 van 0,48% naar 0,47%.

 • WGA flexibele dienstverbanden
  De gemiddelde premie voor de WGA-flex blijft op 0,24% staan.

 • Ziektewet flexibele dienstverbanden
  De gemiddelde premie voor de Ziektewet wordt per 2016 verhoogd van 0,35% naar 0,36%. De verwachting is dat vanaf 2016 de hoogte van de premie op een hetzelfde niveau blijft.
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: