"Profiteer van de lage hypotheekrente"

Geplaatst op : 11 september 2015

De hypotheekrente is historisch laag! Zo’n lage rente wilt u natuurlijk ook. Hoe kunt u als huiseigenaar meeprofiteren van de lage hypotheekrente? Hypotheekadviseur Cor Dammers schetst enkele mogelijkheden:

Hypotheek oversluitenIk heb een variabele rente

Als u een variabele rente heeft, daalt en stijgt deze rente met de kapitaalmarkt mee. U profiteert in dit geval al van de lage hypotheekrente. Cor Dammers: “Als u verwacht dat de rente gaat stijgen kunt u natuurlijk wel van de variabele rente afstappen, en uw hypotheekrente vastzetten. U betaalt dan een iets hogere rente dan nu, maar u heeft wel de zekerheid dat deze rente een aantal jaren gelijk blijft.”

Ik heb een vaste rente

Als u uw rente enkele jaren geleden heeft vastgezet, betaalt u op dit moment waarschijnlijk een hogere rente dan de marktrente. U kunt uw huidige hypotheek vervangen door een hypotheek tegen de huidige marktrente, dit heet oversluiten.

Wat is oversluiten?

Cor Dammers: “Oversluiten wil zeggen dat u uw huidige hypotheek aflost met een nieuwe hypotheek. Dit kan een hypotheek van een andere hypotheekverstrekker zijn, maar ook van uw huidige aanbieder. In beide gevallen zult u waarschijnlijk een boete betalen, omdat de lening eerder wordt afgelost dan oorspronkelijk was afgesproken. De hypotheekverstrekker ontvangt daardoor minder rente.” Deze boete heet dan ook de boeterente. Een boeterente kan oplopen tot tienduizenden euro’s.

Is oversluiten dan wel voordelig?

Dat hangt van uw situatie af. Hoeveel voordeel u kunt behalen hangt natuurlijk af van het verschil tussen uw vaste hypotheekrente en de huidige marktrente. Hoeveel boeterente u betaalt hangt af van uw rentevaste periode. Hoe korter deze nog duurt, hoe lager de boeterente. “Soms kunt u de boeterente mee financieren in de nieuwe hypotheek. Maar de hypotheekrente over dit meegefinancierde bedrag is niet fiscaal aftrekbaar. Sommige hypotheekverstrekkers bieden hun klanten rentemiddeling aan. Dat wil zeggen dat de boeterente wordt uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode, door een iets hogere rente te berekenen. Zo hoeft u het bedrag niet in één keer te betalen.” Rentemiddeling kan alleen bij uw huidige hypotheekverstrekker. Niet elke hypotheekverstrekker biedt rentemiddeling aan en er zijn verschillende rekenmethodes. Onze hypotheekadviseurs kunnen u informeren over de mogelijkheden bij uw hypotheekverstrekker.

Dus ik kan oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker?

“Dit kan altijd, en als dit gunstig voor u is zou ik dat zeker doen. Besef wel dat u bij een nieuwe aanbieder naast de boeterente ook taxatiekosten, notariskosten en de adviesfee voor uw nieuwe hypotheek betaalt. Alles bij elkaar bedragen deze kosten minstens €3000,-. Als u bij dezelfde aanbieder blijft, betaalt u alleen de boeterente. Ook het soort hypotheek is van belang, om te bepalen of oversluiten voordelig is. Bijvoorbeeld bij een spaar- of bankspaarhypotheek is er meestal geen voordeel, omdat het voordeel van een lagere rente wordt gecompenseerd door een hogere inleg. Bij andere hypotheekvormen is de vraag of u de kosten van het oversluiten kunt terugverdienen met de besparing.” De hypotheekadviseurs van Meeùs informeren u graag over de mogelijkheden tot oversluiten en rentemiddeling bij uw hypotheekverstrekker.

Maak een hypotheekafspraak

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: