Uit elkaar, uit het huis?

Geplaatst op : 22 september 2015

Een scheiding is heftig. Naast dat het emotioneel kan zijn, moet er veel worden geregeld, ook op financieel gebied. Wat te doen bijvoorbeeld met het huis? Blijft één van de twee er wonen? En hoe moet het dan met de hypotheek? Is één inkomen hoog genoeg om die te betalen – ook gezien de nieuwe, strengere hypotheekregels? Met deskundig financieel advies weet u waar u staat en gaat u goed beslagen het echtscheidings(mediation)-traject in.

Uit elkaar, uit het huis?

Onze specialisten zitten voor u klaar

Bij een scheiding komt ontzettend veel kijken. Alleen al op financieel gebied: inkomen, alimentatie, pensioenopbouw en -rechten, en in veel gevallen de (gezamenlijke) hypotheek. Dat is geen eenvoudige materie. En bovendien vaak het grootste twistpunt – ook als beide partijen hun best doen om de scheiding vlot te laten verlopen. Onze financieel specialisten helpen u graag om alles op een rijtje te zetten. Zodat dit lastige deel van de scheiding zo voorspoedig mogelijk verloopt.

Sinds 2013 zijn de hypotheekregels ingrijpend veranderd. Dat heeft grote gevolgen als bij een scheiding één van de partners in het huis wil blijven wonen. Een gedeelte van de hypotheek wordt dan beschouwd als een nieuwe hypotheek, met alle nieuwe aflossingseisen van dien. Zo kunnen 100% aflossingsvrije hypotheken niet meer worden voortgezet en moet het hypotheekdeel van de ex-partner annuïtair of lineair worden afgelost. Daarnaast kunt u minder lenen dan voorheen. Banken zijn wel bereid om per situatie te bekijken of één van beide partners in de woning kan blijven wonen.

Verkopen als enige optie

Daardoor wordt een hypotheek vaak duurder. Het is verstandig om, voordat u in gesprek gaat met uw mediator of advocaat, te laten doorrekenen wat de financiële consequenties precies zijn. Soms is de conclusie dat het huis verkopen hoe dan ook de enige optie is.

Wij zijn er voor u

Al met al is de hypotheek bij een scheiding vaak een groot zorgpunt. Dat vraagt om deskundig financieel advies. Vóórdat u in gesprek gaat met een mediator of advocaat is het verstandig om te onderzoeken wat financieel haalbaar is. Zodat onenigheid over de hypotheek objectief en gefundeerd voorkomen kan worden.

Onze specialisten zitten voor u klaar
Met gedegen advies over uw hypotheek en andere financiële zaken rond uw scheiding. Bel voor een vrijblijvend oriënterend gesprek of persoonlijke afspraak met telefoonnummer 0900 750 75 00. Of vul het contactformulier in. Wij nemen dan heel snel contact met u op.

Lees meer over:
Reacties (2)
Marion (Klantenservice Meeùs)
op maandag 5 oktober 2015 om 16:18
Alvast gefeliciteerd met de 31e huwelijksdag. Helaas kan niet iedereen dit mooie geluk beproeven en zijn de aanpassingen op de verzekeringen een noodzakelijk kwaad.
Veel plezier op jullie trouwdag!
Heidi van Zoelen
op donderdag 24 september 2015 om 12:36
Keep your spam. Ben volgende maand 31 jaar getrouwd !
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: