"Wat moet u eten voor een wedstrijd?" door Marko Koers

Geplaatst op : 2 september 2015
Dam tot Damloop

Onderdeel van een goede voorbereiding is natuurlijk verantwoorde voeding. Of u nu een run loopt voor uw plezier of het beste uit uzelf wil halen, het kan nooit kwaad om uw voedingspatroon in de dagen voor een run te optimaliseren.

Trainingen

Zorg dat u voldoende water drinkt en neem rond 4 uur ’s middags een snack, zodat u zich niet futloos voelt tijdens de training. U kunt het beste voor uw avondmaaltijd trainen, of bijvoorbeeld soep nemen voor de training en de rest van uw maaltijd erna. Neem in ieder geval de tijd om uw eten te laten zakken.

De week voor de wedstrijd

Eet normaal in de week voor de wedstrijd. Misschien heeft u weleens iets gelezen over het stapelen van koolhydraten, maar dit heeft alleen zin in combinatie met een ingewikkeld protocol en totale energie uitputting. De dag voor de wedstrijd kunt u beter een lichte maaltijd eten. Eet niets wat uw maag zou kunnen belasten, zoals vezelrijk, vet en pittig eten. Deze stimuleren de darmwerking. Tijdens de wedstrijd kan dit leiden tot darmklachten of zelfs een noodstop. Laat dus fruit, volkorenbrood, bonen, vlees en vezelrijke groenten staan vandaag.

De wedstrijddag

Tussen uw ontbijt en de start kan het beste twee tot drie uur zitten, zodat u de tijd heeft gehad om het ontbijt te verteren en de koolhydraten op te slaan. U hebt 100 tot 150 gram koolhydraten nodig. Kies voor makkelijk verteerbare producten zoals witbrood, krentenbollen, pistoletjes of cornflakes.
Drink voldoende op een wedstrijddag, maar niets tussen anderhalf uur en een kwartier voor de start. Zo staat u niet met een volle blaas aan de start. Wat u in het laatste kwartier drinkt, verbruikt u tijdens de run.

Toptip

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat proefpersonen die zes dagen lang 500 milliliter bietensap dronken, tijdens een wedstrijd 16% langer konden doorgaan. Probeer eens de laatste zes dagen voor een wedstrijd twee glazen bietensap per dag te drinken. Spoel elke slok een paar maal door de mond, zodat uw mondbacteriën de kans krijgen het nitraat in het sap om te zetten in het werkzame nitriet.

Interessante links voor u:

Marko Koers is 3-voudig Olympisch hardloper en bindt, boeit en beweegt mensen door sport

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: