Hoe groot is uw ontwerprisico nou werkelijk?

Geplaatst op : 20 april 2016
Hoe groot is uw ontwerprisico nou werkelijk?

Het ontwerprisico laat zich het makkelijkst omschrijven met een voorbeeld: Stel, u bouwt een appartementencomplex. Uw opdrachtgever heeft met u afgestemd dat u ook verantwoordelijk bent voor het ontwerp van het pand. Helaas zakt een balkon vlak na de oplevering door, als gevolg van een verkeerde constructieberekening. Een flinke kostenpost. Wie gaat dat betalen?

Wanneer krijgt u ermee te maken?

Opdrachtgevers vragen steeds vaker om turnkey-oplossingen en leggen de verantwoordelijkheid voor het eindresultaat bij u, de hoofdaannemer, neer. Ook de risico's liggen daarom steeds vaker bij u, dus ook het risico op fouten in het ontwerp. Maar het ontwerprisico speelt lang niet alleen een rol bij grote bouwbedrijven en complexe projecten. Er zijn veel meer situaties waarin u een ontwerprisico loopt.

Heeft u een keuze?

Wanneer u op geen enkele manier de verantwoordelijkheid voor het ontwerp of een deel daarvan wilt of kunt dragen, wordt het steeds lastiger zaken doen. Uit commercieel oogpunt doet u dit dus vaak wel. Aannemers schuiven het risico maar zelden door naar onderaannemers of leveranciers. U behoudt hiermee de regie en voorkomt een 'battle of forms', maar tegelijkertijd trekt u hiermee een groot risico naar u toe. U komt dus al snel in een spagaat en er ontstaat een fors gat tussen inkoop en verkoop.

Draait u als aannemer dan altijd op voor dit risico?

Uiteraard zijn adviseurs, zoals architecten en ingenieurs, niet vrijgepleit van aansprakelijkheid wanneer zij fouten maken. Maar in veel gevallen is hun aansprakelijkheid beperkt tot maximaal drie keer het honorarium (voor het betreffende project). Bij grote schades is dat lang niet genoeg om alle kosten te dekken. Uw “traditionele” verzekeringen (AVB en CAR) sluiten maar beperkt aan bij het risicoprofiel van de ontwerpende aannemer. Dus voor het grootste deel komen deze kosten voor uw eigen rekening.

Verzekeren of niet?

U kunt het ontwerprisico zelf dragen, maar de kosten en gevolgen van een ontwerpschade kunnen aanzienlijk zijn. Het afsluiten van een aparte ontwerpverzekering is ook een optie, maar deze afweging is voor elk bedrijf anders. Door opdrachtgevers wordt wel steeds vaker van u verwacht dat u het ontwerprisico contractueel voor uw rekening neemt. Maar, soms blijft het daar niet bij. In de veel gebruikte standaardteksten van STABU wordt specifiek gevraagd wordt om een ontwerpverzekering. De belangrijkste reden hiervoor is dat de opdrachtgever er net als u ook niet op zit te wachten dat u door een grote ontwerpschade financieel in de problemen komt met alle gevolgen van dien voor de planning en het budget.

Hoe houdt u het ontwerprisico beheersbaar?

Verzekeren is een optie, maar er zijn meer mogelijkheden om uw ontwerprisico te beperken. Uw adviseur vertelt u er graag meer over.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: