Gouden sporttip: vind een sportmaatje!


Danigna Werleman

Danigna Werleman

Sport en Health blogger
van de MeeùsRunClub

Geplaatst op : 2 augustus 2016
Gouden sporttip: vind een sportmaatje!

Sportvrienden, hardloopmaatjes, sportmaatjes of 'gymbuddies' zijn mensen met dezelfde interesses en met wie je automatisch een passie deelt. Ook al heeft je sportmaatje zijn eigen doelen, tóch train je samen. Hoe komt dit? Waarom trainen we liever samen? Lees de persoonlijke ervaring van Danigna, onze sport en health blogger!

Zweten in het mannenhonk

Ik vond het knap lastig om een geschikt sportmaatje te vinden. Niet veel mensen trainen namelijk zo intensief als ik. Bovendien duiken de meeste vrouwen die ik ken niet graag het mannenhonk in om fanatiek met gewichten te zwaaien.

En dan is er nog het niveau. Een sportmaatje moet je motiveren en uitdagen. Het is de kunst om iemand te vinden die ongeveer op jouw niveau zit, of het liefst net iets er boven. Want als je maatje te gevorderd is kan dat jou demotiveren. En als je maatje juist onder jouw niveau zit, kan dat ervoor zorgen dat jij je doelen niet behaalt.

Push it!

Uhm, ja... hoe leg ik dit uit? In de sportschool trainen (let op: de meeste) mannen als beesten! Eerlijk is eerlijk, mannen trainen gemiddeld veel zwaarder dan vrouwen. Met mijn trainingsschema zou het mogelijk moeten zijn om te trainen met een man. Maar voor mij zou dat alleen werken als het gaat om het pushen van elkaar en niet om de hoeveelheid gewichten die je drukt. Ik vond het dus best lastig om een geschikte gymbuddy te vinden.

Sociale druk

Uit onderzoek blijkt dat het hebben van een sportmaatje je stimuleert om je doelen te behalen. Hoewel sociale druk over het algemeen een negatief iets is, zou je een sportmaatje als positieve sociale druk kunnen zien. Tijdens het sporten kijk je naar sporters om je heen, wil je jezelf verbeteren en samen met je sportmaatje ga je de uitdaging aan om zo goed mogelijk te presteren. Met een maatje daag je jezelf uit net iets meer te geven, net iets zwaarder te liften of net iets langer te rennen. Je zult zien dat je meer aankunt dan je dacht.

Doe wat goed voelt!

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat sociale groei ook een positief aspect is van samen sporten. Je gaat samen namelijk langer door, je communiceert over jullie gezamenlijke passie en je maakt makkelijker nieuwe sportmaatjes. Inmiddels heb ik een aantal maatjes gevonden die mij elke keer weer motiveren, me oppeppen als ik een keer geen zin heb en me uitdagen nieuwe dingen te proberen. Of een sportmaatje voor jou ook werkt? Daar kom je maar op één manier achter. Probeer het eens! Sport je toch liever alleen? Ook goed! Want uiteindelijk is het natuurlijk het allerbelangrijkste dat je je goed voelt tijdens het sporten.

Danigna Werleman

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: