Blog | 5 tips om fit te blijven tijdens de feestdagen


Fabiënne van Vliet

Fabienne van Vliet

Diëtist en food blogger
van de MeeùsFitClub

Geplaatst op : 14 december 2016

5 tips om fit te blijven tijdens de feestdagen

Je doet het hele jaar je best om op gewicht te blijven. En dan breekt de laatste maand van het jaar aan. In december, een maand vol met feestdagen, draait het om gezelligheid en vooral véél en lekker eten. De gemiddelde Nederland komt 2 kilo aan, om vervolgens in januari weer de strijd tegen de kilo’s aan te gaan. Onze diëtiste Fabienne geeft 5 tips waarmee je kunt blijven genieten tijdens de feestdagen, zonder dat de kilo’s er aan vliegen. Zo begin je in december al met je goede voornemens!


1. Maak afspraken met jezelf

Heb je tijdens de feestdagen meerdere etentjes op de planning staan? Maak dan van tevoren afspraken met jezelf. Hoeveel porties schep je op? Neem je een toetje of niet? En hoeveel glazen alcohol drink je? Als je afspraken met jezelf maakt, sta je sterker in je schoenen. Zeker als er straks heerlijke gerechten voor je neus staan, die je het liefst állemaal wil proeven.

2. Eet alleen wat je echt lekker vindt

Het is verleidelijk om voor de gezelligheid alles te eten wat je wordt aangeboden. Maar je kunt ook slim keuzes maken. Vind je oliebollen bijvoorbeeld niet zo bijzonder? Eet ze dan niet alleen maar om het 'eten'. Eet alleen dat wat je écht lekker en de moeite waard vindt. Geniet van wat je eet! Zo leg je de focus niet op wat je niet mag eten van jezelf, maar geniet je bewuster van de dingen die je wél mag eten. Dat geeft meer voldoening en scheelt een heleboel calorieën.

3. Kies voor gezondere opties

Tijdens een kerstdiner heb je altijd de keuze uit gezonde en minder gezonde opties. Groente en salade bevatten vaak minder calorieën dan koolhydraatrijke producten en vlees. Vul je bord daarom voor de helft met groente of salade en voor de andere helft met vlees/vis, brood, pasta of rijst. Ga je gourmetten? Kies dan vooral voor mager vlees zoals kip, varkenshaas, biefstuk of magere vis.

4. Eet de dagen rondom de feestdagen gezond

Probeer je normale eetpatroon aan te houden op de dagen dat je geen uitgebreid ontbijt of diner op de planning hebt staan. Ontbijt dus niet elke dag standaard met een kerststol. En eet jezelf drie weken na Sinterklaas geen ongeluk aan kruidnoten en chocoladeletters, omdat ze in de aanbieding zijn. Een gezond eetpatroon houdt ook in dat je je maaltijden gelijkmatig verspreidt over de dag. Het heeft geen zin om in de ochtend en middag heel weinig te eten om vervolgens met grote trek aan te schuiven bij het kerstdiner. Want de kans is groot dat je dan veel meer eet dan dat je van plan was.

5. Blijf in beweging

December is misschien niet de maand waarin je veel zin hebt om te sporten of een flinke wandeling te maken. Maar stilzitten én veel eten komt je gewicht natuurlijk niet ten goede. Blijf daarom lekker in beweging. Een boswandeling maken, de schaatsbaan opzoeken of skiën/snowboarden zijn activiteiten waar je de echte winterse sfeer mee te pakken krijgt. Hou je van hardlopen, maar wat minder in december? Bekijk dan onze handige 6 tips waarmee hardlopen in de winter een eitje wordt.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: