Veilig internetten buitenhuis. Zo doe je dat!

Geplaatst op : 8 februari 2016
Veilig internetten buitenhuis. Zo doe je dat!
Je mail checken in de kroeg, een foto delen vanuit het hotel op vakantie of whatsappen op het vliegveld. Internetten doen we graag! Helaas zijn openbare wifinetwerken vaak onveilig. Hackers kunnen relatief simpel toegang krijgen tot apparaten die ermee verbonden zijn. Dat wil je niet, maar je wilt wel blijven internetten. Het liefst: altijd en overal. Veilig internetten buitenhuis, hoe doe je dat?

Zijn openbare wifi-netwerken onveilig?

Kortweg: je kan er vanuit gaan dat alles wat je op een wifi-netwerk doet af te luisteren is door anderen die verbinding hebben met datzelfde netwerk. Wanneer je inlogt op een openbaar wifi-netwerk kan een crimineel toegang krijgen tot je apparaat. Het is daarom verstandig om je internetverkeer op openbare wifi-netwerken te bespreken tot het lezen van wat berichtjes op NU.nl of checken van het weer.

Gebruik je databundel

Neem je het liefst geen risico? Eigenlijk is het heel simpel: maak geen verbinding met een openbaar netwerk. Het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum raadt af om gebruik te maken van een publiek wifi-netwerk. Wil je toch onderweg het internet op, dan kun je het beter gebruikmaken van mobiele data. Relatief duur, maar de veiligste keus.

Gebruik een Virtual Private Network (VPN)

In sommige vallen ben je misschien genoodzaakt om gebruik te maken van openbare wifi-netwerken. In het buitenland is het gebruik van mobiele data vaak nog prijziger. Of wanneer je veel op reis bent voor je werk wil je ongetwijfeld kunnen inloggen op een wifi-netwerk zonder zorgen. In dat geval is een VPN-verbinding, een virtual private network, de oplossing! Een VPN-verbinding is als het ware een omleiding van de verbinding naar het thuisnetwerk zodat alle data via je versleutelde internetverbinding wordt verstuurd. Zodra dat gebeurd is, surf je veilig zonder dat iemand in jouw data kan snuffelen.

Welke VPN-dienst is geschikt voor mij?

Er bestaan verschillende VPN-aanbieders die servers aanbieden waarmee je je netwerkverbinding kunt beveiligen. De gratis diensten zijn vaak beperkt, waardoor het surfen trager is. Prima wanneer je zo nu en dan eens je e-mails leest op een openbare plek. Gebruik je regelmatiger internet buitenhuis, dan is een betaald abonnement aan te raden.

Samengevat: Kan ik wel of niet internetten buitenhuis?

Er zijn meerdere mogelijkheden om buitenhuis te internetten. Openbare wifi-netwerken zijn over het algemeen onveilig. Het is daarom verstandig om je internetverkeer op openbare wifi-netwerken te beperken. Bij twijfel kun je gebruikmaken van mobiele data via je provider. Ben je genoodzaakt om regelmatig gebruik te maken van openbare wifi netwerken? In dat geval is een VPN-verbinding handig. Hiermee kun je veilig overal op het internet surfen.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: