Wet Pensioencommunicatie

Geplaatst op : 9 februari 2016
Wet Pensioencommunicatie

Voldoet u als werkgever al aan de eisen van de Wet Pensioencommunicatie? Ellen Akkerman, pensioenspecialist bij Meeùs, maakt het concreet.

Waar deze wet over gaat

U heeft een spilfunctie bij het ontwikkelen van het pensioenbewustzijn van uw werknemers. Hoe voldoet u aan deze zorgplicht? Ellen Akkerman: "De overheid wil het pensioenbewustzijn van werknemers vergroten. Pensioenuitvoerders moeten daarom anders en beter communiceren. Ook de werkgever krijgt een grotere rol."

Pensioen 1-2-3

Uiterlijk 1 juli aanstaande vervangt Pensioen 1-2-3 de huidige startbrief. Pensioen 1-2-3 wordt de standaard en geeft pensioendeelnemers informatie over de belangrijkste onderdelen van de pensioenregeling. Dit gebeurt digitaal en op papier.

"Werknemers krijgen nu iets anders te zien en kunnen daar vragen over hebben", zegt Ellen. "Pensioen 1-2-3 is algemeen van karakter en is gelaagd. De eerste laag vertelt de hoofdlijnen van de pensioenregeling en kan in vijf minuten gelezen worden. De tweede laag geeft een toelichting. De derde laag bestaat uit onder meer het pensioenreglement."

Uw rol als werkgever

U heeft inmiddels een grotere rol in de pensioencommunicatie (zie ook ons artikel van juni 2015):

 • U krijgt een spilfunctie tussen pensioenuitvoerder en werknemer
 • U informeert (nieuwe) werknemers over de inhoud van de pensioenregeling
 • U bent het eerste aanspreekpunt voor uw werknemers
 • Van u wordt verwacht dat u basiskennis van pensioen heeft
 • Van u wordt verwacht dat u basiskennis heeft van de eigen pensioenregeling
 • U bent nu het eerste aanspreekpunt voor werknemers

"Events"

Ellen Akkerman: "De werkgever moet de werknemer goed informeren. Zeker bij 'events', zoals indiensttreding en de geboorte van een kind, is dit belangrijk. Snapt de werknemer hoeveel (nabestaanden)pensioen hij kan verwachten en welke keuzes hij heeft? Alleen algemene informatie is onvoldoende. Met persoonlijke aandacht laten werknemers zich beter informeren."

Hoe kunt u aan deze zorgplicht voldoen?

"Zorg zelf voor voldoende kennis van pensioen, informeer werknemers op de juiste momenten en leg dit vast! Wanneer u een werknemer bij een 'event' informeert over zijn rechten en keuzes, zorg en dan voor dat dit later aantoonbaar is."

Wat kan Meeùs voor u doen?

Ellen: "Onze filosofie is dat je alleen een werknemer bij zijn pensioen kunt betrekken door het persoonlijk te maken en hem er ook persoonlijk over te informeren. Wij kunnen precies datgene leveren wat u nodig heeft om aan uw zorgplicht te voldoen. Zo doet u het goed voor uw werknemers en voor uw bedrijf. Uw pensioenspecialist bij Meeùs vertelt u graag wat u minimaal moet doen om invulling te geven aan deze zorgplicht en wat er nog meer mogelijk is."

Samen met u spreken we af welke dienstverlening passend is: 

 • De Meeùs Pensioencursus voor uw HR-medewerkers
 • Een groepspresentatie voor uw personeel
 • Individuele uitleg over pensioen aan uw werknemers volgens de Meeùs Pensioenstappen-aanpak
 • Onze helpdesk voor vragen van uw personeel over pensioen
 • Communicatie op maat over pensioen en keuzes bij 'events'

Wilt u hier meer over weten over onze aanpak?

Bel of mail met Ellen Akkerman of uw contactpersoon bij Meeùs.

De Meeùs Pensioenstappen aanpak
Geïnteresseerd in de Meeùs Pensioenstappen-aanpak waarbij we persoonlijk uw medewerkers inzicht geven in hun pensioen? Download het informatiedocument.
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: