Doorbeleggen is eindelijk wet

Geplaatst op : 25 juli 2016
Doorbeleggen is eindelijk wet

Heeft u een regeling in de vorm van een beschikbare premie of kapitaalregeling? Goed nieuws; de Wet Verbeterde premieregeling ("doorbeleggen"’) is aangenomen. Uitvoerders kunnen nu definitief bouwen aan hun oplossingen. De ingangsdatum wordt waarschijnlijk 1 september.

Achtergrond

In onze HR Support van maart 2016 hebben wij de essentie van doorbeleggen verteld. De werknemer kiest tussen een vaste of variabele uitkering. Doorbeleggen kan leiden tot een hogere variabele uitkering met mogelijke risico's.

Er zijn grote gevolgen voor:

U als werkgever
Bij verlenging of opzetten van een regeling zijn er nog meer mogelijkheden waaruit u een weloverwogen keuze moet maken.

Uw werknemers
Uw werknemers moeten veel eerder dan de pensioendatum een lastige keuze maken tussen afbouwen van het risico voor een vast pensioen of het doorbeleggen voor een variabel pensioen. In de wet staan diverse informatieverplichtingen voor de pensioenuitvoerder om te informeren over de keuzes en de gevolgen.
Het is een moeilijke keuze die ook afhankelijk is van het totale pensioenplaatje van uw werknemer. Persoonlijke begeleiding is wenselijk.

Altijd gevolg

De wet geeft geen verplichting voor pensioenuitvoerders en werkgevers om doorbeleggen aan te bieden. Biedt uw eigen regeling geen variabel pensioen? Er zijn toch gevolgen. Uw werknemer kan wettelijk (bijna altijd) kiezen om op pensioendatum te shoppen voor een variabel pensioen. Voor deze werknemer wordt het aandelenrisico dan niet of minder afgebouwd omdat hij wil doorbeleggen.
Hiervoor is een aparte nieuwe lifecycle nodig.

Nu belangrijk!

Uw werknemers die voor 1 januari 2017 met pensioen gaan, staan nu voor de keuze om of in één keer een vast pensioen te kopen of te kiezen voor een tijdelijke oplossing. Bij deze tijdelijke oplossing kan uw werknemer daarna de keuze maken voor doorbeleggen.

Meeùs

Wij zijn in overleg met alle uitvoerders over hun productoplossingen en hun tijdspad. Zodra uw pensioenuitvoerder haar productaanbod klaar heeft, informeren wij u verder.

Ons advies voor u als werkgever en de pensioencommunicatie voor uw werknemers gaan wij aanpassen aan de nieuwe kansen die de wet biedt.

Om uw werknemers die nu met pensioen gaan te helpen bij hun belangrijke keuze hebben wij een informatiedocument beschikbaar. Vraag uw adviseur of relatiebeheerder hiernaar.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: