"Spelregels" verzekeraars kunnen keuzemogelijkheid Ziektewet- en WGA-Eigenrisicodragen beperken

Geplaatst op : 25 juli 2016
Spelregels verzekeraars kunnen keuzemogelijkheid Ziektewet en WGA Eigenrisicodragen beperken

Bent u eigenrisicodrager voor de WGA en/of Ziektewet of overweegt u dat te worden? Dan zijn er een aantal "spelregels" van verzekeraars die de keuzemogelijkheid Ziektewet- en WGA-Eigenrisicodragen kunnen beperken. Wij zetten ze voor u op een rijtje.

Proposities verzekeraars

Door de veranderende wetgeving hebben verzekeraars hun proposities rondom de verzekering van het eigenrisicodragerschap aangepast. Hierdoor wordt uw keuzevrijheid in veel gevallen (voorlopig) beperkt. Dat komt door de verschillen tussen het verlengen van een bestaande WGA-eigenrisicodragersverzekering en het afsluiten van een nieuwe.

Een bestaande WGA-eigenrisicodragersverzekering kan bij uw huidige verzekeraar worden verlengd. De beslistermijn voor een werkgever die per 1 januari 2017 eigenrisicodrager wil blijven is verruimd van 1 oktober naar 31 december 2016. Daarnaast stelt de verzekeraar bij verlenging van een lopende WGA eigenrisicodragersverzekering in de meeste gevallen géén verdere eisen als

  • een verplichte combinatie met een verzuimverzekering,
  • een verplicht eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet,
  • een verplichte Ziektewet-eigenrisicodragersverzekering of
  • een verplichte aansluiting bij een door de verzekeraar geselecteerde arbodienst.

Bij het afsluiten van een nieuwe WGA-eigenrisicodragersverzekering doen verzekeraars dat veelal wél. Dit vanuit het oogpunt van hun eigen risicobeheersing. Deze "spelregels" verschillen per verzekeraar en omvang van het te verzekeren bedrijf. Bij grotere werkgevers speelt dit veel minder of niet.

De "spelregels" die verzekeraars hanteren beperken in veel gevallen uw keuzevrijheid. We geven een tweetal voorbeelden.

Voorbeeld 1
Als u uw verlengingsvoorstel voor uw WGA-eigenrisicodragersverzekering wilt vergelijken met het aanbod van een andere verzekering, dan kunt u daarvoor offertes opvragen. U kunt dan de premie van uw huidige verzekeraar met een andere vergelijken. Stel dat u dan gebruik wilt maken van het aanbod van die andere verzekeraar. Dan bent u in de meeste gevallen ook verplicht uw verzuimverzekering daar onder te brengen, eigenrisicodrager voor de Ziektewet te worden (en daar te verzekeren) en mogelijk ook hun arbodienst af te nemen. Daarnaast geldt dan weer de uiterste beslistermijn van 1 oktober 2016 omdat u ook eigenrisicodrager voor de Ziektewet moet worden.

Voorbeeld 2
U wilt eigen risicodrager worden en heeft al een verzuimverzekering afgesloten bij een verzekeraar. In de meeste gevallen kunt u alleen gebruik maken van het aanbod van een andere verzekeraar als u ook uw verzuimverzekering daar onder brengt. Als dat niet wenselijk is, of niet tijdig is te regelen, dan bent u in uw keuze beperkt tot het eigenrisicodragersaanbod van de verzuimverzekeraar. En ook hier geldt dus weer de uiterste beslistermijn van 1 oktober 2016.

Contracttermijnen bij verlenging

Ook de contracttermijnen van verzekeraars verschillen onderling. Een nieuwe eigenrisicodragersverzekering wordt meestal afgesloten voor een periode van 3 jaar. Wordt een lopende eigenrisicodragersverzekering echter verlengd, dan geldt bij de meeste verzekeraars een contracttermijn van 1 jaar. Dat maakt de beslissing om de lopende verzekering te verlengen een stuk eenvoudiger. Immers, u had de beslissing om eigen risicodrager te worden al eens gemaakt. Verlenging levert u in dat geval een jaar bedenktijd op.

Tijd die gebruikt kan worden om een passende propositie voor ZW- en WGA-eigenrisicodragen, Verzuim en Arbodienst te zoeken. Wellicht een betere optie dan dat u onder tijdsdruk kiest voor een driejarig verblijf bij het UWV.

Advies bij uw keuzemogelijkheden

Op onze website Meeus.com/eigenrisicodragen leest u meer over Ziektewet- en WGA-eigenrisicodragerschap. Daar vind u ook een keuzehulp of een contactformulier.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: