4 tips voor een veilige meterkast

Geplaatst op : 4 maart 2016
4 tips voor een veilige meterkast

Zeg eens eerlijk: is het ook zo'n rommel in uw meterkast? Helemaal niet zo raar, want het lijkt in eerste instantie een prima plek om rommel op te bergen. Veel mensen zijn zich niet bewust van het gevaar. Wanneer u de risico's kent is de kans groot dat u de meterkast dit weekend nog gaat opruimen.

Waarom is de meterkast een risicovolle plaats?

Monteurs en installateurs van netwerkbeheerders en (energie)bedrijven komen regelmatig gevaarlijke situaties tegen. De meterkast is een plaats in huis waar explosieve energie, in de vorm van gas en elektriciteit, binnenkomt. Brandbare (vloei)stoffen in combinatie met de steeds 'zelf' aangelegde bedrading en stopcontacten voor andere apparatuur, kan bij één vonkje door kortsluiting al leiden tot gevaarlijke situaties. Wees u daarom bewust van het risico!

Wij geven u 4 simpele tips om uw meterkast veiliger te maken:

Tips voor een veilige meterkast

1.  Voldoende ventilatie
Dit kunt u doen door een ventilatierooster te plaatsen in de deur. Hierdoor ontdekt u op tijd een gaslek.
   
2.  Plaats een rookmelder in de meterkast
Overbelasting ontstaat regelmatig in de meterkast doordat er te veel stroom wordt gevraagd door te veel elektrische apparaten tegelijk. De zekering zorgt er in de meeste gevallen voor dat de betreffende groep wordt afgeschakeld. Als dit niet gebeurt, bestaat de kans dat de bedrading oververhit raakt en hierdoor een brand ontstaat.
   
3.  Berg niks op in de meterkast
Wanneer u regelmatig spullen uit de meterkast haalt of erin terugzet, loopt u het risico de leidingen in de kast te beschadigen. Daarnaast is het belangrijk dat u bij brand of en gaslek het gas en de elektriciteit snel kan afsluiten. De meterkast moet daarom altijd toegankelijk zijn en de hoofdafsluiters gemakkelijk bereikbaar.
   
4.  Check twee keer per jaar uw aardlekschakelaar
Druk de testknop in (deze herkent u doordat er T of Test op staat). De elektrische installatie wordt dan uitgeschakeld. Wanneer dit niet gebeurt, laat dan meteen een erkend installateur langskomen.

De bovenstaande tips helpen u om van de meterkast een veilige plaats in huis te maken. Heeft u nog andere tips om uw meterkast veilig te maken? Deel uw tips met ons in een reactie onder dit artikel.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: