Blog | 6 tips om te blijven hardlopen in de winter


Fabiënne van Vliet

Fabienne van Vliet

Diëtist en food blogger
van de MeeùsFitClub

Geplaatst op : 11 november 2016

Hardlopen in de winter

Je kunt je dikke winterjas, muts en handschoenen weer uit de kast halen. Tijdens de gure dagen in de winter zakt de motivatie om buiten te gaan hardlopen naar het vriespunt. Maar het zou zonde zijn om het hele seizoen niets te doen om in het voorjaar weer van vooraf aan te beginnen. Dus hoe blijf je gemotiveerd, wat trek je aan en waar moet je op letten? Onze blogger Fabiënne zet een aantal tips op een rijtje.

1. Kleed je warm, maar niet té warm

Het grootste probleem waar hardlopers in de winter tegenaan lopen is wat ze aan moeten trekken. Je wilt het zeker niet te koud hebben, dus kleed je je al snel te warm aan. Wat goed helpt bij het kiezen van je kleding is door 10 graden bij de buitentemperatuur op te tellen. Als het 5 graden Celsius is, kleed je je dus alsof het 15 graden Celsius is. Waarschijnlijk voldoet een thermotop met lange mouwen dan.

Als de temperatuur onder het vriespunt zakt, kan je met lagen kleding gaan werken. Kies kleding die ademend en vochtafdrijvend is. Ook kan je ervoor kiezen om bij temperaturen onder het vriespunt handschoenen en een muts te dragen. Via je handen en hoofd kun je namelijk tot wel 70% warmte verliezen. Een hardloopjasje trek je aan als bescherming tegen wind, regen en sneeuw.

2. Doe een warming-up

Bij lagere temperaturen is er een grotere kans op blessures. Begin je hardlooptraining daarom met een warming-up, zodat je spieren opwarmen. Als je je warming-up binnen doet, komt de klap van de kou minder hard aan als je naar buiten gaat en kan je gelijk beginnen met rennen.

3. Blijf goed drinken

In de zomer is het vochtverlies tijdens het hardlopen duidelijk te zien in de vorm van zweet en ben je eerder geneigd om veel te drinken. Maar de kou in de winter zorgt ervoor dat het dorstgevoel vermindert, terwijl door de lage luchtvochtigheid het vochtverlies via de adem zelfs groter is! In de winter is het daarom ook heel belangrijk om goed te blijven drinken. Hierbij kan 150 ml per 15 minuten sporten worden aangehouden (600 ml/per uur).

4. Let op je ademhaling

Tijdens de winter is het extra belangrijk om op je ademhaling te letten. De lucht die je inademt, wordt via je neus eerst opgewarmd, voordat het in de longen terechtkomt. Adem je via je mond, dan komt de koude lucht dus direct in je longen. Dit kan vooral bij een langere duurloop een vervelend gevoel geven.

5. Stel een doel

Je motivatie tijdens de wintermaanden behouden is moeilijk. Jezelf een doel stellen kan helpen om gemotiveerd te blijven. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een hardloopwedstrijd (CPC Loop Den Haag). Zo moet je wel blijven hardlopen en heb je dus een mooie stok achter de deur.

6. Houd het leuk voor jezelf

Veel mensen hebben last van een winterdipje tijdens de donkere maanden. Maar hardlopen in de winter kan je juist blij maken. Je maakt tijdens een training in de kou meer serotonine aan, wat je beschermt tegen een dipje of zelfs depressiviteit. Wees alleen niet te hard voor jezelf. Als je een keer een wat mindere dag hebt, maak er dan geen zware training van, maar kies voor hardlooprondje op een ontspannen tempo. Zo houd je het leuk voor jezelf. Er zijn genoeg redenen om te blijven hardlopen in de winter: de snelste tijden worden gelopen bij een temperatuur tussen de 1-10 graden Celsius, je houdt een stabielere hartslag en je versterkt het immuunsysteem. Haal jij je schoenen vandaag ook weer uit de kast?

Lees ook de blog van Fabiënne over hardlopen in het donker.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: