Beëindigt u uw WGA-eigenrisicodragerschap? Houd hier dan rekening mee!

Geplaatst op : 7 oktober 2016
Checklist

Per 1 januari 2017 verandert de wet rond WGA eigenrisicodragen. Voortaan bent u ook verantwoordelijk voor het verzuim en de WGA-instroom van uw tijdelijke medewerkers. Bent u eigenrisicodrager zijn voor de WGA voor het vaste personeel? Dan wordt u dit ook voor uw tijdelijke medewerkers. U breidt de dekking van uw WGA-ERDverzekering dan uit en levert voor 1 januari 2017 een nieuwe garantieverklaring aan bij de Belastingdienst. Maar u kunt ook besluiten terug te keren naar de publieke verzekering bij het UWV.

Hoe beëindigt u uw eigenrisicodragerschap?

Heeft u besloten uw WGA-eigenrisicodragerschap te beëindigen? Dan kunt u dat op twee manieren regelen:

1.   U dient een aanvraag tot beëindiging van het WGA-eigenrisicodragerschap in bij de Belastingdienst. U doet dit 13 weken voor 1 januari. (Voor 1 oktober dus.)
2.   U doet niets en gaat daarmee niet akkoord met het verlengingsvoorstel voor uw WGA-eigenrisicodragersverzekering. U levert dan geen nieuwe garantieverklaring aan de Belastingdienst. Daarmee vervalt uw eigenrisicodragerschap vanzelf.

Wanneer wordt mijn UWV-premie 2017 bekend?

In het eerste geval geeft de Belastingdienst in november/december een beschikking voor de Werkhervattingskas (Whk-beschikking) af inclusief de WGA-premie.

In het tweede geval geeft de Belastingdienst in november/december voor 2017 een Whk-beschikking af waarin geen premie wordt berekend voor het WGA-deel. De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat u nog eigenrisicodrager bent voor de WGA. Zij weten pas uiterlijk 1 januari 2017 dat u teruggekeerd bent naar het UWV. Daardoor ontvangt u pas later in 2017 de nieuwe Whk-beschikking. Hierin staat het nieuwe WGA-premiepercentage. Het is dus van belang dat u er rekening mee houdt dat die rekening nog volgt. Het UWV geeft voor publiek verzekeren de prijsindicaties op haar website. Wanneer u op deze website uw sector- en loonsomgegevens invult, ziet u een indicatie van uw mogelijke premie. Twijfelt u nog tussen publiek en privaat verzekeren? Dan kunt u deze premie vergelijken met het (verlengingsvoorstel) van uw verzekeraar.

Hoe ga ik om met mijn zieke werknemers?

Wisselt u per 1 januari 2017 van risicodrager (naar het UWV of naar een andere verzekeraar)? Dan is het van belang dat u uw huidige risicodrager op de hoogte stelt van alle ziektegevallen. Het gaat daarbij om alle ziektegevallen met een ingangsdatum die ligt voor 1 januari 2017. Daarmee heeft u alle mogelijke toekomstige WGA-schades (die hun oorsprong vinden in ziekte voor 1 januari 2017) bij uw huidige WGA-verzekeraar gemeld.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: