Blog | Hardlopen in het donker tijdens de wintermaanden


Fabiënne van Vliet

Fabienne van Vliet

Diëtist en food blogger
van de MeeùsFitClub

Geplaatst op : 28 oktober 2016

Hardlopen in het donker tijdens de wintermaanden

's Ochtends in het donker op je werk aan komen en ’s avonds in het donker weer terug. Het is elk jaar weer even wennen, die wintertijd. In de zomer waren de avonden lang en schoot je regelmatig na je werk in je hardloopschoenen om even een rondje te rennen. Maar nu is het donker buiten en lijkt het misschien niet heel verstandig om te gaan hardlopen. De hardloopschoenen dan maar in de kast laten staan tot het weer licht wordt buiten? Nee, hardlopen in het donker kan prima, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Onze blogger Fabiënne geeft 5 tips voor veilig hardlopen in het donker.

1. Draag reflecterende sportkleding

Hardlopers onderschatten vaak hoe belangrijk het is om jezelf goed zichtbaar te maken als je in het donker gaat hardlopen. Dit komt omdat je als hardloper zelf wel alles goed kunt zien. Je loopt in vergelijking met de rest van het verkeer niet op zo’n hoge snelheid, waardoor je de tijd hebt om de omgeving waar te nemen. Bovendien is het andere verkeer (meestal) goed verlicht. Maar auto’s of fietsers kunnen jou wel snel over het hoofd zien als je niet goed zichtbaar bent. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om jezelf goed zichtbaar te maken. De simpelste manier is om reflecterende kleding te dragen. Tegenwoordig verwerken veel sportmerken reflecterende details in hun hardloopkleding. Zo heb je hardloopjasjes, schoenen, broeken en mutsen met reflecterende details. Kleding en lijnen met reflecterende kleding zijn: Nike Flash Pack en Adidas Response.

2. Zorg voor verlichting

Als je tip 1 hebt toegepast en reflecterende sportkleding draagt, voelt het misschien lichtelijk overdreven om jezelf ook nog eens te verlichten met lampjes. Maar auto’s zien jouw reflecterende sportkleding alleen zodra ze er met hun koplampen op schijnen. Alles wat er buiten de lichtbundels van de auto gebeurt, is voor de automobilist slecht te zien en kan dus voor gevaarlijke situaties zorgen. Zorg daarom voor verlichting op de voor- en achterkant van je lichaam, zodat auto’s je al van ver zien aan komen. Je hebt allerlei soorten verlichting voor hardlopers: borstharnassen, hoofdlampjes, losse lampjes of verlichte armbanden die je om je arm of been kan dragen.

3. Kies een veilige route

Bospaden, verlaten industrieterreinen of polders kun je beter vermijden in het donker. Niet alleen omdat je hier beter niet alleen kunt lopen, maar ook omdat oneffenheden op de weg niet goed zichtbaar zijn. Als de ondergrond niet goed zichtbaar is kun je snel een blessure oplopen. Als het mogelijk is, kies dan voor verlichte wegen in de stad of volg een goed verlicht pad als je door een woonwijk rent. Vaak zijn fietspaden rustig en goed verlicht. Ook zien fietsers je aan komen als je in de tegengestelde richting rent.

4. Loop zonder muziek

Veel hardlopers zijn gewend om met muziek te lopen. Een lekker uptempo nummer geeft je vaak net de boost die je nodig hebt. Toch is het niet verstandig om in het donker te rennen met muziek. Je ziet een stuk minder dan overdag en daarom kan je makkelijk die fietser zonder licht over het hoofd zien. Zonder muziek had je de fietser misschien wel horen aan komen. Houd daarom je oren vrij, want je hebt ze extra hard nodig in het donker.

5. Blijf extra alert

Nu je alle voorzorgsmaatregelen hebt genomen kan je veilig gaan rennen. Blijf wel extra goed opletten in het donker! Niet iedereen is goed zichtbaar en alert in het verkeer. Ook kan je die losliggende stoeptegel makkelijk over het hoofd zien. Neem je telefoon mee voor als er toch iets gebeurt en stel iemand op de hoogte als je gaat hardlopen ’s avonds.

Blijf dus gewoon doorgaan met hardlopen nu het donker is. Het zou zonde zijn om te stoppen. Bovendien heeft hardlopen in de winter ook zijn charme met de sfeervolle verlichting rond de wintermaanden. En vergeet vooral niet te genieten van je run!
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: