Wouter Duinisveld, een triatleet met een donorhart

Geplaatst op : 11 oktober 2016
Nationale Donorweek: Interview Wouter Duinisveld

"Een donorhart is het állermooiste geschenk dat ik heb gekregen"

Wat doe je na je dood met je organen en weefsels? De Nationale Donorweek stimuleert je om hierover na te denken en jouw keuze, wel of geen donor, vast te leggen in het Donorregister. Dat donoren van levensbelang zijn, hoef je aan Wouter Duinisveld niet uit te leggen. Duinisveld, een triatleet met een donorhart, kreeg dankzij een donor een nieuwe kans op leven.

Op hoog niveau sporten met een donorhart

"Afgelopen augustus volbracht ik mijn derde hele triatlon, de Ironman van Maastricht. Ik train acht keer in de week, waarvan het merendeel van de trainingen eigenlijk vrij rustig is. Hardlopen kost mij altijd wat extra aandacht, omdat het fysiek meer vraagt dan de andere sporten die ik beoefen. Ik kies ervoor om op hoog niveau te sporten, dus daar moet ik ook in investeren. Ik geloof dat het voor iedereen mogelijk is om intensief te sporten. Misschien niet zo extreem als ik doe, maar afstanden van 10 tot 21 km zijn voor iedereen mogelijk. Door ziekte, medicatie of een orgaantransplantatie ben je natuurlijk wel in een andere fysieke conditie. Dat betekent dat ik een stuk harder moet trainen om dezelfde prestatie te leveren dan iemand die gezond is. Uiteindelijk heeft sporten natuurlijk alleen maar voordelen: intensief bewegen vergroot de kwaliteit van leven verhoogt de levensverwachting."

Je bepaalt zelf hoe hoog je de lat legt

"Je kunt je trainingen zo intensief maken als je zelf wil, afhankelijk van wat je doel is. Als mensen mij om advies vragen dan zeg ik 'probeer je trainingen wat af te wisselen en stel je heel goed voor ogen wat je doel is. Wil je een PR lopen, wil je gewoon finishen of wil je sneller zijn dan een collega? Iedereen heeft zijn eigen doel en daar moet je je training op afstemmen'. Je bepaalt zelf hoe hoog je de lat legt."

Omgaan met tegenslagen

"Als je fysiek tegenslag hebt gehad door ziekte of blessures, neem dan alle tijd om je trainingen weer op te bouwen en zorg er vooral voor dat je veel plezier hebt in het hardlopen. Op het moment dat je met tegenzin drie of vier keer in de week je hardloopschoenen aantrekt om een rondje te lopen, werkt dat ontzettend demotiverend. Dus maak het leuk voor jezelf! Kies bijvoorbeeld een omgeving waar je het leuk vindt om te lopen. Ik vind het zelf heel leuk om in de natuur te lopen en dat helpt mij om er plezier in te houden. Ook is het heel belangrijk om zo snel mogelijk weer een plan te maken hoe je je doelstelling kan behalen. Heb je nog geen doelstelling? Maak dan zo snel mogelijk een doelstelling. Dat is jouw stok achter de deur."

Bouw testmomentjes in trainingsschema

"Als je meedoet aan een run die vanuit de MeeùsRunClub wordt georganiseerd, plan dan elke 3-4 vier weken een testmoment in. Test hoe het op dat moment staat met je prestaties. Als je met een bepaald ritme traint, merk je dat je steeds beter wordt en het je makkelijker afgaat. Dat is leuk om te zien en het werkt heel motiverend."

Het wetsvoorstel Actieve Donor Registratie: een doorbraak?

"Ik vind het jammer dat het in Nederland nodig is om zo'n wet in te voeren. Er zijn in Nederland ongeveer 9 miljoen mensen die zich nog niet als donor geregistreerd hebben. Uit onderzoek blijkt dat 70-75% van die mensen aangeeft eigenlijk wel orgaandonor te willen zijn. Als die cijfers kloppen en de wet wordt ingevoerd, dan zou er een verdrievoudiging zijn van het aantal orgaandonors. Daardoor zouden de wachtlijsten enorm gaan krimpen en dat is natuurlijk een goede zaak. De kans dat ik zelf nog een keer een nieuw orgaan nodig heb is groot, dus ik hoop dat er ook dan weer een geschikte donor is. Daarnaast is het zo dat de kans dat je zelf ooit een orgaan nodig hebt vele malen groter is dan de kans dat je zelf als donor in aanmerking komt. Als jij een orgaan nodig hebt dan wil je toch ook dat er een orgaan beschikbaar is. Daarvoor moeten mensen wel geregistreerd zijn."

Iemand een nieuw leven cadeau geven

"Ik heb met het ontvangen van mijn donorhart een nieuwe kans gekregen om te leven. In mijn ogen is dat het allermooiste geschenk dat je kunt krijgen én geven. Ik ben vader geworden van twee prachtige kinderen, ik heb dromen kunnen waarmaken en ik heb mijn rol in de maatschappij weer kunnen oppakken. En dat allemaal dankzij het hart dat ik heb gekregen. Ik denk dat iedereen dat geschenk zou willen krijgen als je het nodig hebt. En hoe fantastisch is het als je een leven cadeau kunt geven?"

Het boek: 'De hartslag van een ander'

"Mijn verhaal heb ik opgeschreven toen ik vader werd van mijn oudste zoon Oliver. Ik wilde mijn levenslessen met hem delen zoals mijn vader dat met mij gedaan heeft. Als mijn leven eindigt binnen de statische voorspellingen dan is Oliver eigenlijk te jong om alle dingen te leren die ik hem nog zou willen leren. Dat is de reden waarom ik het boek geschreven heb. Inmiddels merk ik dat het boek voor heel veel mensen aantrekkelijk is om te lezen. Het helpt hen om op een bepaalde manier in het leven te staan en inspireert om bijvoorbeeld sportieve doelen te stellen, te stoppen met roken of een heel andere carrière te beginnen. Ik heb al de mooiste dingen gehoord en ik vind het waanzinnig om te zien dat mijn verhaal dat teweegbrengt."

Lees meer over:
Reactie (1)
anoniempje
op maandag 17 oktober 2016 om 20:56
Wat een inspirerend verhaal! geniet ervan!
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: