Blog | Internationale Chocolade Dag: voordelen van chocolade eten


Fabiënne van Vliet

Fabienne van Vliet

Diëtist en food blogger
van de MeeùsFitClub

Geplaatst op : 12 september 2016

Internationale Chocolade Dag

Eén van de beste dagen: Internationale Chocolade Dag. Nederlanders zijn blijkbaar gek op chocolade, want gemiddeld eten we zo’n 5 kilo per persoon per jaar! Op deze dag kun je met een goede reden genieten van een heerlijk stuk chocolade. Het is natuurlijk geen goed idee om elke dag een reep chocolade te eten, maar een stukje op zijn tijd kan geen kwaad. Het eten van chocolade kan zelfs voordelen voor de gezondheid hebben. Onze diëtist, Fabiënne, vertelt er meer over in deze blog.

Welke chocolade kan je het beste eten?

De goede eigenschappen van chocolade zijn te danken aan de cacao in chocolade. Helaas smaakt cacao van zichzelf niet zo lekker. Daarom wordt er melk, suiker en boter aan toegevoegd. Dit maakt de chocolade zoeter, maar niet beter voor onze gezondheid. Hoe puurder de chocolade is, hoe meer cacao de chocolade bevat en hoe minder suiker, melk en boter. Om dus de gezondheidsvoordelen van het eten van chocolade te kunnen ervaren, wordt er door een Duits onderzoek aangeraden om niet meer dan 200 gram pure chocolade van tenminste 82% cacao per week te eten.

Wat is er gezond aan cacao?

Cacao is rijk aan antioxidanten, met name flavonoïden. Flavonoïden komen van nature voor in plantaardige voedingsmiddelen. Vooral in groente en fruit zijn ze terug te vinden, maar ook in groene en zwarte thee, kruiden, noten en dus ook chocolade. Bij de bereiding van chocolade wordt de cacao verhit en gaat er een deel van de flavonoïden verloren. Om echt profijt te trekken van dit antioxidant is de beste optie om rauwe chocolade of repen die op lage temperatuur zijn bereid te kopen. Wat de gezondheidsvoordelen van flavonoïden precies zijn is nog niet helemaal aangetoond door onderzoek. Wel geven verschillende onderzoeken aanwijzingen voor de gezondheidsvoordelen van flavonoïden.

De voordelen van chocolade

 • Gezonde hart en bloedvaten

  Een onderzoek uit 2012 toont aan dat het eten van een blokje pure chocolade per dag de bloeddruk verlaagt en het risico op een hartaanval en een beroerte doet afnemen met 39%. Dit positieve effect wordt toegeschreven aan de flavonoïden die de bloedvaten flexibeler zouden maken en het slechte cholesterol doen dalen. Dit verkleint de kans op het dichtslibben van aderen.

 • Stimuleren van de intelligentie

  Loop je even vast op werk? Misschien kan een stukje pure chocolade je net de boost geven die je nodig hebt. De flavonoïden in chocolade zorgen voor een betere doorbloeding van de hersenen. In een onderzoek naar de lange termijn effecten van voeding rijk aan flavonoïden (waaronder chocolade) op de hersenen, bleek dat personen met een flavonoïdenrijk dieet hoger scoorde op cognitieve testen.

 • Bescherming voor de zon

  Niemand wilt na een zonnig weekend maandag met de kleur van een kreeft op kantoor verschijnen. Toch kan het ondanks fanatiek smeren met zonnebrandcrème gebeuren. Ook hier blijkt chocolade een uitkomst te bieden. In een onderzoek aten de helft van de proefpersonen drie maanden chocolade met een hoog flavonoïden gehalte. Het bleek dat de groep die de chocolade had gegeten twee keer minder snel verbrandde, dan de groep die geen chocolade at.

 • Minder stress en een beter humeur

  Veel mensen grijpen naar de chocolade bij stress. Dit blijkt nog niet zo slecht te zijn. Het eten van een kleine hoeveelheid pure chocolade kan de hoeveelheid stresshormonen cortisol en catecholamine doen afnemen. En misschien wel het belangrijkste voordeel: chocolade maakt je een gelukkig mens. Stofjes in de hersenen zoals dopamine en endorfinen worden gestimuleerd. Daarnaast zorgt het stofje theobromine in chocolade voor het typische ‘feel good’ gevoel.


Een stukje chocolade hoeft dus niet slecht te zijn. Kies het liefst voor pure chocolade en eet met mate. En het allerbelangrijkste: geniet!

Fabiënne
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: