Opbouwen van pensioen in Eigen Beheer voor DGA’s stopt

Geplaatst op : 5 april 2017
Pensioen

Vanaf 1 juli 2017 kunt u als DGA geen Pensioen in Eigen Beheer (PEB) meer opbouwen. Een aanzienlijk deel van de DGA’s heeft nog geen keuze gemaakt over wat zij gaan doen met hun PEB. Heeft u ook nog geen beslissing genomen? Kom dan snel in actie!

Hoe maakt u de juiste keuze over uw PEB?

Dat ligt helemaal aan uw situatie. Vraag in ieder geval advies over de volgende twee vragen:

 • Hoe regel ik mijn nabestaandenpensioen en de opbouw van mijn ouderdomspensioen? 
 • Wat doe ik met mijn bestaande Pensioen in Eigen Beheervoorziening? Kies ik voor afkoop, oudedagsverplichting of bevriezen?

Wat gebeurt er als u niets regelt?

Als u blijft opbouwen, rekent de Belastingdienst in één keer af over uw hele pensioenvoorziening. Om dit te voorkomen zorgt u ervoor dat u vóór 1 juli 2017 geen pensioen meer opbouwt in uw BV. U heeft hiervoor de volgende mogelijkheden. U kunt uw PEB:

 • Afkopen
  Als u dat dit jaar nog doet, krijgt u van de Belastingdienst de hoogste korting (34,5%) op de belastbare fiscale waarde. Deze korting daalt in 2018 en 2019. Dus hoe eerder u afkoopt, hoe hoger de korting. 
 • Omzetten naar een oudedagsverplichting
  Het gespaarde bedrag gebruikt u dan op uw pensioendatum voor een gelijkmatige uitkering over een periode van minimaal 20 jaar. 
 • Voortzetten zonder nog langer premie af te dragen
  Uw pensioenvoorziening blijft dan in dezelfde vorm op de balans van uw BV staan. U kunt vanaf dat moment uw pensioenvoorziening niet verder opbouwen.
 • Afstorten van de pensioenaanspraken naar een verzekeraar
  Denk bijvoorbeeld aan een lijfrenteproduct. Verdere opbouw is hierbij toegestaan.

Heeft u een (ex-)partner?

Dan heeft de keuze voor afkopen of omzetten naar een oudedagverplichting gevolgen voor zijn of haar (afgeleide) pensioenrechten. Ook heeft u zijn of haar instemming nodig voor deze keuzes.

Vraag op tijd om advies

Het is belangrijk uw toekomstige pensioenopbouw op tijd te regelen. Heeft u nog geen keuze gemaakt? Neem contact op met onze specialist Gijs van de Loo. Hij geeft u graag advies over de optie die het beste bij u past. U bereikt hem telefonisch op 0492 58 18 59 of per e-mail.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: