Pensioenleeftijd naar 68 jaar. Moet uw pensioenregeling aangepast worden?

Geplaatst op : 6 april 2017
 Pensioenleeftijd naar 68 jaar. Moet uw pensioenregeling aangepast worden?

Eind vorig jaar werd bekend dat de pensioenleeftijd en de AOW-leeftijd verder toenemen. De pensioenleeftijd stijgt in 2018 naar 68 jaar. Dit betekent dat veel pensioenregelingen aangepast moeten worden.

Wat wijzigt er precies?

Met ingang van 1 januari 2018 wordt de wettelijke pensioenrichtleeftijd verhoogd naar 68 jaar. Dit heeft gevolgen voor de toekomstige pensioenopbouw. Het pensioen dat u vanaf 2018 opbouwt, is gericht op een uitkering vanaf 68-jarige leeftijd. Het maximale opbouwpercentage voor middelloon- en eindloonregelingen wijzigt niet. In deze regeling hoeft alleen de pensioenleeftijd te worden aangepast. De maximale fiscale premiestaffels van beschikbare premieregelingen veranderen wel. Deze staffels worden lager. Mogelijk moeten dus ook de premiestaffels in uw regeling worden verlaagd.

Moet mijn pensioenregeling worden aangepast?

De pensioenleeftijd hoeft niet altijd te worden aangepast. In sommige gevallen is het mogelijk een lagere pensioenleeftijd in de pensioenregeling aan te houden. Voor pensioenregelingen met een lagere pensioenleeftijd gelden wel andere fiscale spelregels. Het opbouwpercentage in een middelloon- of eindloonregeling moet in deze regelingen lager zijn. Uw pensioenadviseur vertelt u graag of in uw regeling de hogere pensioenleeftijd moet worden doorgevoerd.

Als uw onderneming een beschikbare premieregeling heeft, gaan de lagere premiestaffels voor uw regeling vanaf volgend jaar gelden. Maar de afgelopen jaren zijn ook nieuwe, hogere premiestaffels geïntroduceerd. Voor deze zogenaamde 'marktrentestaffels' gelden een aantal bijzondere spelregels. Wilt u hierover meer informatie? Neemt u dan contact op met uw pensioenadviseur.

Heb ik instemming van het personeel nodig?

Voor het doorvoeren van deze wijzigingen is het noodzakelijk instemming van uw medewerkers te vragen. Deze instemmingtrajecten duren vaak langer dan vooraf ingeschat. Het is daarom belangrijk om dit traject op tijd in gang te zetten.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met uw adviseur of relatiebeheerder.

Lees meer over:

Deel dit bericht

Delen is niet mogelijk. Wijzig cookie instellingen
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: