Doe mee met de hartslagmeterclinic van Marko Koers

Geplaatst op : 28 augustus 2017
Hartslagmeter

Wil jij ook goed voorbereid aan de start staan van een evenement dit najaar? Meld je dan aan voor de hartslagmeterclinic van Marko Koers op 19 september in Utrecht. Daarin leer je hoe je slimmer kunt trainen aan de hand van je hartslag. Maar hoe ziet zo’n clinic er precies uit en wat heb je eraan? Marko legt het uit.

“Een hartslagmeter is een soort toerenteller van je hart. Zo zie je welke inspanning je lichaam van je hart vraagt als je gaat hardlopen”, aldus Marko. Maar waarom is het goed om te weten op welke hartslag je traint? Wil je je looptijden verbeteren? “Dan zal je in de trainingen die je doet voldoende variatie moeten aanbrengen. Met een hartslagmeter kun je goed inzichtelijk maken hoe gevarieerd je traint. Zo wordt je energie goed verdeeld en kun je makkelijker overtraining en blessures voorkomen”, vertelt hij.

“Meten is weten. Je kunt heel efficiënt duurlopen onderscheiden van je lange en korte intervallen. Maar let wel op: trainen met een hartslagmeter is niet zaligmakend. Blijven vertrouwen op je eigen gevoel is net zo belangrijk”, benadrukt Marko.

Hoe ga je te werk? In een trainingsschema zie je vaak terug op welk tempo je moet lopen. Een duurloop zal je in een rustigere ‘trainingszone’ doen dan een snellere intervaltraining.

Het trainingsschema dat we bij Meeùs gebruiken hanteert de volgende trainingszones: 
  • Duurloop: 60%-70% van je maximale hartslag 
  • Lange interval: 70%-80% van je maximale hartslag 
  • Korte interval: 80%-90% van je maximale hartslag

 In de Trainingszone Test herleiden we je maximale hartslag zodat je precies je zones kun berekenen.

Trainingszone Test

"Tijdens de volgende Meeùs Clinic gaan we de Trainingszone Test doen om de trainingszones in kaart te brengen. We gaan dan een aantal rondjes lopen op de atletiekbaan, elke keer op een ander tempo. Zo weet je hoe hoog je hartslag is bij verschillende snelheden. Van daaruit berekenen we je maximale hartslag en je de verschillende trainingszones", legt Marko uit. Stel: als je de komende tijd keurig aan het trainingsschema houdt dan ga je opmerken dat je bij dezelfde snelheid een lagere hartslag gaat krijgen. Als je over een paar maanden weer de test uitvoert kun je kijken of je in elk trainingsgebied goed getraind hebt of dat je misschien nog iets moet bijsturen.

Voor veel hardlopers is het nuttig om eens inzichtelijk te maken wat de trainingshartslagen zouden moeten zijn. Veel hardlopers lopen namelijk eigenlijk te hard tijdens de training. Vaak zou voornamelijk de duurloop een stuk rustiger moeten. Maar hoe doe je dat, want hardlopen in een tergend laag tempo met een lage hartslag is niet prettig. Door bewuster met snelheid en je hartslag om te gaan, breng je je hartslag elke week iets naar beneden tijdens een duurloop. Uiteindelijk word je daar daadwerkelijk sneller van.

Aanmelden

Wil jij ook meedoen met de hartslagmeterclinic van Marko Koers? Stuur dan een e-mail naar meeusfitclub@houseofsports.nl. De clinic vindt plaats in Utrecht en duurt van ongeveer 17.00 tot 20.30 uur.
Lees meer over: