Gadgets voor wielrenners

Geplaatst op : 9 augustus 2017
Yuri Beekman

Zonder dat we het eigenlijk doorhebben, verandert de technologie constant de wereld om ons heen. Het is nu ondenkbaar, maar tijdens de eerste Tour de France moesten renners hun achterwiel omdraaien om te kunnen schakelen. Deze keer sta ik stil bij een aantal must haves en wanna haves op het gebied van gadgets die het wielrennen makkelijker, leuker én interessanter maken.

Sporthorloge

De meest veelzijdige gadget is toch wel het sporthorloge. Het is dé manier om te meten hoe je presteert tijdens het fietsen. Afhankelijk van het soort lees je af hoever je hebt gereden en met welke snelheid. Door middel van GPS op het horloge haal je de route terug. Op alle horloges zit ook een hartslagmeter. Het is tegenwoordig heel gangbaar dat je polshartslag gemeten wordt. Hierdoor krijg je een goede indicatie van hoe hoog je hartslag is tijdens het fietsen. Op sommige horloges krijg je berichten, telefoontjes, appjes en e-mails binnen. Zo zie je in één oogopslag wie jou wil bereiken, zodat je niet hoeft te stoppen voor iets dat niet meteen je aandacht nodig heeft. Het is wel afleiding van je rit, dus of je de notificaties aan wil zetten is aan jou. Ook is je pols naar buiten gedraaid tijdens het fietsen. Het is dus onhandig dat je je hand van het stuur moet halen om te zien wat je hartslag en snelheid is.

Hartslagmeter

Het is niet zo dat je zonder hartslagmeter niet kunt fietsen. Luister naar je lichaam, je merkt namelijk snel genoeg of je buiten adem bent of het zuur in je benen te hoog oploopt. Maar als je serieus met het wielrennen bezig bent, is het een onmisbare gadget. Nu denk je misschien: daar heb ik toch m’n sporthorloge voor? Maar dit horloge meet je polshartslag. Deze resultaten zijn minder nauwkeurig, dan wanneer je je hartslag meet met een hartslagmeter op je borst. Vooral bij een intensieve intervaltraining duurt het langer dat je horloge weergeeft dat je hartslag is opgelopen. Wil je dus écht je hartslag monitoren, dan is een borstband hartslagmeter een must have.

Nu nog wel, want de ontwikkelingen gaan enorm snel. Het meten van je hartslag via de oren of pols wordt steeds beter. Nadeel is dat het nog niet compatibel is met de veelgebruikte fietscomputers en fiets apps. Het meten en bewust worden van je hartslag geeft je net een beetje extra informatie over hoelang je een bepaalde inspanning volhoudt. Je kunt hiermee focus houden op je omslagpunt. Met een nauwkeurige meting en met weergave op bijvoorbeeld je Garmin Edge bepaal je beter of je nog bijzet of juist gas terug neemt. Je kunt voor de top down of bottom up benadering kiezen, waarbij je op zoek gaat naar je hartslagzones. Als je kiest voor de bottom top benadering, houd dan aantekeningen bij na je rit. Daarvoor gebruik je natuurlijk je notities in Strava of je agenda. Kies je voor top down, laat dan je hartslagzones bepalen. Voor een professionele indicatie kun je een meting doen bij een trainer of sportarts.

Fietscomputer

De fietscomputer is een compact apparaat dat je monteert op je stuur. Op deze manier heb je altijd je belangrijkste statistieken bij de hand, terwijl je je handen aan het stuur houdt en je ogen op de weg. De eenvoudige fietscomputer is vooral gericht op het tonen van de afgelegde afstand en de actuele en/of gemiddelde snelheid. De wat meer geavanceerde computers bieden ook de mogelijkheid om je hartslag en cadans weer te geven. Je kunt je computer aan je cadanssensor en hartslagmeter koppelen. Er bestaan ook fietscomputers met een ingebouwde navigatie. Hiermee download of plan je vooraf een route. Via je navigatiesysteem rijd je makkelijk mooie routes zonder dat je al te veel tijd kwijt bent aan het plannen. Die tijd gebruik je dan weer om naar een mooi gebied te rijden waar je de route hebt gepland. Zo kom je eens ergens anders en geniet je van nieuwe omgevingen om echt tot rust te komen tijdens je lange duurtraining of tour.

Strava

Wanneer je (nog) geen fietscomputer hebt, maar wel op de hoogte wil zijn van je snelheid en afstand tijdens het fietsen, dan kun je hiervoor je smartphone gebruiken. Eén van de populairste apps voor wielrenners is Strava. Deze app (beschikbaar op iOS en Android) berekent op basis van GPS de snelheid, afstand, tijd, hoogtemeters en het aantal calorieën dat je ongeveer hebt verbrand. Ook is het mogelijk om vrienden te volgen om elkaar zo extra te motiveren om kilometers te maken. Segmenten is de mooiste functie in Strava. Een segment is een klein stukje route waarop je de snelste tijd moet neerzetten. Alle Strava-gebruikers kunnen hieraan meedoen, zodat het echt een prestatie is als je het snelst bent op een segment. Als je gebruik wil maken van de premium services dan moet je een maandelijks abonnement afsluiten. Je kunt daarmee routes plannen, exporteren en importeren, je suffer score zien, doelstellingen invoeren en er is de handige beacon service. Die geeft je de mogelijkheid om de route terug naar huis te bepalen. De belangrijkste premium functie is dat je actuele statistieken ziet tijdens je tocht. Niet alleen je hartslag en afstand worden weergegeven, maar ook je power (kracht x snelheid). De suffer score is een score gebaseerd op de zones waarin je gefietst hebt. Hoe hoger je suffer score, hoe intensiever je rit was. Dit geeft je inzicht of je training succesvol was. Als je wil fietsen met je smartphone, dan is een fietshouder voor je telefoon een must have. Een nadeel is dat je smartphone snel leeg raakt als je een langere tijd gaat fietsen. Een powerbank meenemen is weer iets wat je mee moet nemen in je shirt. Daarnaast werkt iOS niet met het ant+ protocol, dus houd rekening met het aanschaffen van je cadans en je snelheidsmeter als je deze app wil gebruiken.

Cadansmeter

Je kent het wel, je hebt een fietstocht gemaakt en de laatste kilometers lijken er niet meer in te zitten. Je benen zijn leeg, ze doen pijn en je komt amper nog vooruit. De kans bestaat dat je tijdens het fietsen te zwaar getrapt hebt. Om tijdens je duurtraining of extensieve interval langer vol te houden is het belangrijk om op de hoogte te zijn van je cadans. Je cadans is het aantal omwentelingen per minuut (RPM) die je benen maken tijdens het fietsen. Wat is dan de ideale cadans op de racefiets? Natuurlijk is dit voor iedereen anders, je moet kracht kunnen leveren terwijl je trapt. Naarmate je langer fietst, ontwikkel je een bewustzijn (proprioceptie) in welke stand je benen en voeten staan en hoe je ze beweegt. Hier speelt de kracht en het uithoudingsvermogen in je benen ook een rol. Hoe beter je benen ontwikkeld zijn, hoe meer snelheid je maakt in een lager verzet. Dit scheelt in de hoogte van je hartslag en zorgt dat je langer fietst met lager energieverbruik. In de sport houden we van specifieke efficiëntie, dus dit is echt de moeite waard. Er wordt gezegd dat het magische getal voor de perfecte cadans 98 RPM is. Zit je tussen 90 en 100 RPM, dan ben je al heel goed bezig. Een cadanssensor is een must have gadget als je hier inzicht in wil krijgen. Een cadanssensor is een losse sensor die je aan je fietsframe bevestigt. Let er bij het aanschaffen op dat je deze ook kunt verbinden met je fietscomputer of sporthorloge, zodat je tijdens het fietsen de resultaten kunt aflezen. De bekende merken maken gebruik van het ant+ systeem, ontwikkeld door Garmin. Veel Android-toestellen hebben de mogelijkheid om direct informatie te verwerken met het ant+ protocol. Ook wordt Bluetooth Smart veel gebruikt door bijvoorbeeld Polar. Dit protocol wordt door iOS en Android telefoons ondersteund, dus werkt samen met Strava. Laat je adviseren door iemand die de systemen begrijpt. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Nog een aantal eenvoudige must haves op een rij

Zadeltasje: Rijd niet rond met een enorme bult op je rug met daarin een reserveband en gereedschap. Met een zadeltasje neem je gemakkelijk kleine spullen mee tijdens het fietsen.

Fietshandschoenen: Fietshandschoenen beschermen je handen tijdens het fietsen. Ook zorgen ze voor voldoende grip op het stuur. Laat makkelijk je grip even los zonder weg te glijden. Hierdoor neemt de spanning van je armen en schouders af. Als de tempratuur lager wordt, houden fietshandschoenen bovendien je handen warm. Als je in de winter ook fietst, koop dan handschoenen met vingertoppen.

Bidon:  Klinkt heel logisch, maar niet elke bidon is handig tijdens het fietsen. De standaard bidon heeft een tuitje die je uit moet trekken. Dit voorkomt lekken. Een lekkende bidon is tijdens het fietsen echt een zorg. Je wilt makkelijk een teug water kunnen nemen. Ideaal zijn de bidons van Specialized en Camelbak (en waarschijnlijk nog veel meer merken). Deze bidons hebben een (lekvrij) mondstuk dat opengaat als je in de bidon knijpt. Hierdoor kun je drinken, zonder al te veel vaart te verliezen.

Wanna haves

Kookboek voor wielrenners: Voeding is belangrijk voor een optimale prestatie en het herstel van het lichaam. Hét wielerkookboek ‘Culinaire Tour’ van chef-kok Ben van Beurten geeft tips over wat je moet eten voor een toertocht, maar ook voor de kortere inspanning. Het boek bevat 60 recepten voor wielrenners, waarbij koolhydraatrijke voedingsmiddelen centraal staan om de energievoorraad op peil te brengen.

Wielerpasta: Pasta wordt veel aangeraden na je lange tocht. Het is natuurlijk top als elke hap je herinnert aan je prestatie van eerder die dag. De wielerpasta is in de vorm van racefietsen. Leuk voor de pastaparty van je raceteam na die tour!

Beken kleur met een t-shirt: Als je dan toch regelmatig op de fiets stapt, dan is een t-shirt een leuke conversation starter. Wat de aanleiding ook mag zijn. Er zijn veel ludieke t-shirts te koop met wielrennen als thema. Van een subtiele hint tot een heel directe verwijzing naar je leven als wielrenner. Laat je gesprekspartner beginnen over wielrennen, dan hoef je zelf niet steeds over je passie te beginnen. Helaas niet verkrijgbaar in polo of overhemd. Hoewel, helaas… dat is misschien maar beter ook.