Fietsers, zo komen jullie fit de winter door!

Geplaatst op : 1 december 2017
Spinning

Het mooie weer ligt achter ons. De dagen zijn korter (lees in het donker naar je werk en in het donker weer terug) en de regen laat regelmatig van zich horen. Een tocht plannen wordt steeds moeilijker. Jammer, want het ging net zo lekker op de fiets. Hoe hou je je opgebouwde conditie en routine toch in de benen?

Mountainbike

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik nooit op tacx heb gefietst of spinning heb gedaan. Ik fiets de hele winter door op een mountainbike. De banden zijn dikker, dus je hebt meer grip op een nat wegdek en je kan lekker off road als je dat leuk vindt. Daarbij bouw je op de mountainbike kracht op omdat je gewoon zwaarder trapt. Als je in de lente weer op je racefiets stapt dan heb je het idee dat je minder hoeft te doen. Veilig op weg en krachtige benen opbouwen doe je met mountainbike tours.

Regen en kou, mij niet gezien

Als je om welke reden dan ook niet in de regen of kou wil fietsen dan kan je altijd kiezen voor een Smart Turbo Trainer Spinning/RPM. Of je kan op andere manieren je conditie op peil houden.

(Smart) Turbo Trainer

Een turbo trainer is een apparaat waarop je je eigen fiets kan monteren. Het achterwiel wordt vervangen voor een apparaat dat de weerstand oftewel het wattage regelt. Het wattage wordt bij een turbo trainer geregeld via een hendel waarmee je je weerstand instelt. Alleen de uitdagingen die je buiten op een natuurlijke manier aangeboden krijgt, heb je op een turbo trainer niet. Met een goed trainingsprogramma met duurtraining en intervaltraining kan je de hele winter fit blijven of zelfs fitter de lente in fietsen.

De Smart Turbo Trainer wordt via ANT+ of Bluetooth met je smartphone, tablet of computer/mac (kortweg: je device) gekoppeld. Je device ontvangt en zend informatie over de afstand en cadans en regelt de weerstand. Er zijn diverse sites waar uitgebreide reviews zijn over de verschillende apps en programma’s die je kan gebruiken om dit te regelen. Lees jezelf goed in of ga naar een speciaalzaak om je te laten informeren over de mogelijkheden.

Je kan met diverse apps je Smart Turbo Trainer aansturen. Voordelen zijn:
  • Je kunt je ‘routes’ en intervallen instellen en via een app op je trainer laden. 
  • Je kunt trainingsinformatie naar trainingpeaks overzetten. 
  • SKUGA (alleen voor IOS) kan je eigen Strava routes inladen.

Spinning of RPM

Spinning en RPM doe je op de sportschool en zijn gericht op hoge intensiteit interval training. Een instructeur geeft je tijdens de les instructies hoe hard je moet trappen en hoe hoog je de weerstand moet zetten. Het fijne van deze lessen is dat je gegarandeerd traint en fitter wordt. Het is aangetoond dat je met intensieve interval niet alleen veel calorieën verbrandt, maar ook je algehele fitheid verbetert. Je hele lichaam moet werken tijdens deze lessen. Een top manier om fit de winter door te komen.

Ondanks dat het mooie weer zich even niet meer laat zien, zijn er dus genoeg alternatieve methoden om te blijven fietsen en trainen tijdens de winter. Zo blijf je fit, zodat je tijdens de eerste lentedagen weer vol energie de eerste kilometers kan gaan wegtrappen op je racefiets.
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: