Heling voorkomen? Controleer uw gewenste aankoop!

Geplaatst op : 9 februari 2017

Heling voorkomen

De handel in tweedehands spullen is nog altijd levendig. iPhones, fietsen of merkkleding: veel van dit soort producten worden voor relatief lage prijzen aangeboden. Voor veel consumenten is het onduidelijk waar hun gekochte spullen vandaan komen. Het kopen van gestolen goederen (heling) is strafbaar, dus het is erg belangrijk om dit goed te controleren. Meeùs geeft u tips om heling te voorkomen, en geeft u advies over hoe u uw eigen bezittingen kunt registreren.

1. Controleer producten via Stopheling.nl

Via de website Stopheling.nl kunt u zelf controleren of u met gestolen goederen te maken hebt. Het controleren van een tweedehands product werkt eenvoudig: vul op de website het (unieke) serienummer in van het product voor u deze koopt. Vervolgens krijgt u een melding als het om gestolen koopwaar gaat. Blijkt dit inderdaad het geval, dan wordt u verzocht hier melding van te maken. Zo draagt u bij aan het oplossen van bijvoorbeeld straatroven en inbraken.

2. Handelt u zelf? Registreer dan uw goederen!

Bent u handelaar en doet u zelf zaken in tweedehands goederen? Dan bent u verplicht uw ingekochte koopwaar te registreren via het Digitaal Opkopers Register (DOR). Dit systeem checkt via stopheling.nl automatisch of het product als gestolen geregistreerd staat waarvan aangifte is gedaan bij de politie. Doordat meer opkopers zich registreren in het DOR wordt het voor criminelen moeilijker om gestolen goederen te verkopen. Bedenk wel dat er wellicht nog geen aangifte is gedaan op het moment dat u het product koopt!

3. Registreer ook uw eigen bezittingen

U kunt via Stopheling ook uw eigen bezittingen registreren. Zo heeft u in het geval van diefstal alle gegevens beschikbaar voor de aangifte. Noteer de serienummers van uw waardevolle spullen in de Stopheling App (beschikbaar via Apple Store en Playstore), mail deze naar uzelf en bewaar het overzicht op een veilige plek. Heeft u producten die geen serienummer hebben? Maak dan een foto en upload deze in de app. Zo kunnen uw spullen altijd herkend en teruggevonden worden.

Lees meer over: