Re-integratietaak verschuift van UWV naar gemeente

Geplaatst op : 15 februari 2017
Geldzorgen

Per 1 januari 2017 zijn de regels veranderd voor werknemers die ziek uit dienst gaan en voor wie u een loonkostensubsidie heeft ontvangen. Vanaf deze datum is de gemeente verantwoordelijk voor de re-integratie van deze groep (ex-)werknemers in plaats van het UWV. Wat verandert er voor u?

Gaat een werknemer waarvoor u loonkostensubsidie ontvangt ziek uit dienst? Dan moet u hem nog steeds 'ziek uit dienst melden' bij het UWV. U doet dit op de laatste dag van het dienstverband via het formulier Aanvragen Ziektewetuitkering op de site van het UWV, via Digipoort of met de Verzuimmelder op het werkgeversportaal.

Uw werknemer ontving al een (no-risk) Ziektewetuitkering

Ontving uw werknemer al een (no-risk) Ziektewetuitkering van het UWV? Dan hoeft u op de laatste dag van het dienstverband alleen de uitdiensttreding door te geven aan het UWV. U gebruikt hiervoor het formulier 'Doorgeven wijzigingen werknemers met Ziektewet'. Vanaf deze datum heeft u geen loondoorbetalings- en re-integratieverplichting meer.

Wie informeert de woongemeente?

Het UWV stuurt de melding 'ziek uit dienst' door naar de woongemeente van uw ex-werknemer. De ex-werknemer ontvangt van het UWV een brief dat hij vanaf de uitdiensttreding zijn Ziektewetuitkering rechtstreeks van het UWV krijgt, maar dat de woongemeente de re-integratie op zich neemt om hem/haar naar werk te begeleiden.

Re-integratieverslag

Volgens de Wet Poortwachter begint u 6 weken na de eerste ziektedag met een dossier voor het re-integratieverslag. Als uw werknemer na deze 6 weken uit dienst gaat, ontvangt hij dit verslag. Zowel het UWV als de gemeente kunnen dit verslag bij uw ex-werknemer opvragen.

Meer informatie

Lees meer over de overdracht van de re-integratietaak aan gemeenten in deze infographic van het UWV.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: