Steeds meer ondernemers slachtoffer van fraude

Geplaatst op : 27 februari 2017
fraude

Uit navraag van de Volkskrant bij het landelijk steunpunt Fraudehelpdesk, blijkt dat ondernemers steeds meer last hebben van oplichters. Afgelopen jaar werd er vijf keer zoveel fraudeschade gemeld als in 2013.

1 miljoen euro schade

De Fraudehelpdesk registreerde in 2016 meer dan 1 miljoen euro schade door oplichting van ondernemers. Van het grootste deel van de oplichtingsschades wordt echter geen melding gemaakt. Soms vanuit schaamte, omdat ondernemers zelf hebben ingestemd met een zakelijk voorstel van een oplichter. Het zijn met name kleine ondernemers die vaak de dupe zijn van fraudeurs. Ze missen de specialistische kennis over fraude, die bij grote bedrijven vaak wel aanwezig is.

Met name identiteitsfraude komt steeds vaker voor. Werd er in 2013 nog 11.000 euro schade gemeld als gevolg van identiteitsfraude, in 2016 was dat 800.000 euro. Ook spookfacturen komen vaak voor. Hierbij wordt uit de naam van het bedrijf een fictieve factuur met een vals rekeningnummer verstuurd. Tot slot is ook acquisitiefraude veel voorkomend. Telefonische babbeltrucs en kleine lettertjes onderaan aanbiedingen zorgen ervoor dat mensen om de tuin geleid worden.

Verklein de kans op fraude met de volgende tips

  • Let op details
  • Krijgt u een interessant zakelijk aanbod, let dan altijd goed op de details. Verstrekt uw potentiële zakenpartner bijvoorbeeld alleen een 06-nummer of wordt er gebruik gemaakt van een gratis e-mailadres, zonder eigen domeinnaam? Dit zijn signalen die kunnen wijzen op fraude.
  • Face-to-face
  • Is het aanbod interessant, maar heeft u twijfels? Maak dan een face-to-face afspraak om uw potentiële zakenpartner te ontmoeten. Zo kunt u beter beoordelen of iemand betrouwbaar is. Pas goed op wanneer deze uitnodiging wordt afgeslagen of ontweken. 
  • Te mooi om waar te zijn
  • Sommige aanbiedingen zijn nu eenmaal te mooi om waar te zijn. Maak daarom bovenal gebruik van uw gezond verstand om te beoordelen of een aanbod betrouwbaar is.

Meeùs adviseert u graag

Ondanks het treffen van maatregelen, kunt u toch slachtoffer worden van fraude. Zorg daarom dat u goed verzekerd bent. Afhankelijk van wat u overkomt kunt u zich verzekeren voor de gevolgen. Uw adviseur kan u helpen bij het maken van een keuze voor het soort verzekering of verzekeringen. Hij kan u aangeven welke risico’s kunnen worden afgedekt met bijvoorbeeld een rechtsbijstandsverzekering of cybercrimeverzekering. Door de sterke ontwikkeling van fraude via het internet is het namelijk voor ondernemers niet altijd even duidelijk waarvoor zij moeten kiezen.

Neem contact met ons op
Lees meer over: