Blog | Blue Monday


Fabiënne van Vliet

Fabienne van Vliet

Diëtist en food blogger
van de MeeùsFitClub

Geplaatst op : 16 januari 2017
Hardlopen in de sneeuw

Het is koud en donker buiten. De gezellige decembermaand is voorbij en je bankrekening ziet er niet meer zo rooskleurig uit. Bovendien is het nog niet gelukt om iets waar te maken van je goede voornemens. En de zomer? Die lijkt nog mijlenver ver weg. Het is Blue Monday, de meest deprimerende maandag van het jaar.

Het is dus niet zo raar als jij vandaag een slecht humeur hebt. Of misschien heb jij al langere tijd last van een winterdip? Het goede nieuws is dat je dit gevoel tegen kan gaan met sporten! Sporten is namelijk niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je humeur. Onze blogger Fabiënne legt uit hoe sporten jou helpt om Blue Monday met een grote lach op je gezicht door te komen.

Je voelt je sterker en energieker

Het is geen fijn gevoel als je na het traplopen drie minuten buiten adem bent. Door sporten krijg je een betere conditie waardoor een stevige wandeling niet langer een uitputtingsslag is, maar juist energie geeft. In het begin zal het sporten je voornamelijk veel energie kosten, maar als het lichaam eraan gewend is voel je je al snel veel beter in je lijf.

Je krijgt meer zelfvertrouwen

Voor veel mensen is het grootste voordeel van sporten slanker en strakker worden. Feit is natuurlijk ook dat met een tevreden gevoel in de spiegel kunnen kijken, belangrijk is voor je zelfvertrouwen. Maar sporten doet meer voor je zelfvertrouwen! Door sporten leer je ook je grenzen te verleggen en buiten je comfortzone te stappen. Dit geeft je het zelfvertrouwen om ook andere uitdagingen in je leven aan te gaan.

Je geniet van de gelukshormonen

Hardlopers herkennen het gelukzalige gevoel van een runners high misschien wel: het gevoel dat je door de lucht zweeft en niets je meer kan stoppen. Dit gevoel wordt veroorzaakt door een reactie in de hersenen waarbij stofjes vrijkomen die zorgen voor een gelukkig gevoel. Niet alleen bij hardlopen, maar bij elke vorm van beweging of sport vindt na 30 minuten deze reactie plaats. Hormonen zoals serotonine en endorfine veroorzaken dit feel good gevoel. Het hormoon endorfine heeft daarnaast een pijnstillend effect, waardoor je langer door kunt gaan. Na het sporten belonen je hersenen je met dopamine, wat een voldaan gevoel geeft.

Je onderhoudt sociale contacten

Sporten maakt gelukkig, net als contact met vrienden. Waarom sporten en sociale contacten dus niet samen combineren? Zo sla je twee vliegen in één klap: je werkt aan je gezondheid en praat gelijk even bij met je vriend(in).

Je voelt je ontspannen

Sporten verlaagt de stresshormonen cortisol en adrenaline. Je voert dus letterlijk de opgehoopte stress in je lichaam weg. Daarnaast maak je tijdens het sporten actief gebruik van je spieren, wat er voor zorgt dat je spieren, die je gedurende de dag onbewust aanspant bij stress, loskomen en ontspannen. Sporten in de natuur heeft meer effect op je gemoedstoestand dan sporten in een drukke stad. Het groen van de natuur heeft namelijk een kalmerend effect. En ook een muziekje opzetten tijdens het sporten kan wonderen doen voor je humeur.

Je komt los van de dagelijkse zorgen

Dagelijks komen er een hoop zorgen op je af, waarover je al snel gaat zitten piekeren. Tijdens het sporten ben je helemaal gefocust op de activiteit, waardoor je de stressvolle gedachten van de dag even vergeet. Hoe intensiever je sport hoe meer concentratie je nodig hebt voor de activiteit. Zo ontsnap je dus even aan de realiteit en kun je je gedachten legen.

Je bereikt je doelen

Doelen bereiken geeft een goed gevoel en maakt gelukkig. Sporten geeft je de kans om elke keer weer een nieuw doel voor jezelf te stellen en dit doel te bereiken. Denk hierbij aan het lopen van een bepaalde afstand, het tillen van een bepaald gewicht of het verbranden van een minimaal aantal calorieën. Het doel bereiken motiveert je om verder te gaan met sporten en geeft je een trots gevoel.

Wil je je graag beter in je vel voelen? Dan zijn er dus genoeg redenen om te gaan sporten! Dit hoeft niet altijd van het meest intensieve niveau te zijn, ook een stevige wandeling doet je humeur al goed.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: