Blog | Ontbijten en hardlopen


Fabiënne van Vliet

Fabienne van Vliet

Diëtist en food blogger
van de MeeùsFitClub

Geplaatst op : 9 januari 2017
Ontbijten en hardlopen

In de ochtend een rondje hardlopen is een goede manier om lekker wakker te worden en je dag vol energie te beginnen. Bovendien hoef je na een hectische werkdag de deur niet meer uit om te gaan sporten. Hardlopen in de ochtend heeft dus zeker zijn voordelen! Maar waarmee ontbijt je voor het hardlopen? Of kan je het ontbijt maar beter overslaan voor het hardlopen? Onze diëtiste Fabienne legt uit hoe het zit met ontbijten voor het hardlopen.

Wel of niet ontbijten?

Er zijn twee dingen van belang bij de beslissing of je wel of niet moet ontbijten voor het hardlopen. Dit zijn de duur en de intensiteit van de hardlooptraining. Ben je van plan om een halfuurtje op rustig tempo te gaan lopen? Dan verbruiken je spieren de koolhydraten die zijn opgeslagen als glycogeen als energieleverancier. Op deze glycogeenvoorraad kunnen de meeste hardlopers het best een halfuurtje op rustig tempo uithouden. Ga je langer dan een halfuur hardlopen? Dan is het verstandig om wel iets te eten voor het hardlopen. Na een halfuur raakt je glycogeenvoorraad namelijk op en ga je over op de vetverbranding. Het verbranden van vet om hier energie uit te halen verloopt langzamer in het lichaam, er komt dus minder snel energie vrij voor de spieren. Het resultaat is dat je energieniveau keldert, je voelt je moe en sloom en je gaat langzamer lopen.

Waarmee kan je het beste ontbijten?

Kort en intensief
Bij een korte hardlooptraining op intensief tempo kun je het best een licht ontbijt vooraf eten. Doordat er veel explosieve kracht nodig is bij dit soort training is het moeilijker voor het lichaam om een maaltijd te verteren. Een ontbijt met snelle koolhydraten (suikers) kan snel opgenomen worden door het lichaam. Een smoothie van fruit en groente, zoals banaan met biet en blauwe bessen, is een ideale brandstof voor een korte intensieve training. Ben je niet zo van de smoothies? Dan kan je ook een banaan met een rijstwafel met pindakaas nemen.

Lange duurloop
Als je langer dan een halfuur op een rustig tempo gaat lopen, is je lichaam beter in staat om een maaltijd te verteren. Je wilt natuurlijk alsnog geen zware maaltijd op de maag, maar wel iets wat snel en voor langere tijd energie geeft. Een combinatie van snelle koolhydraten met langzame koolhydraten is een goed ontbijt voor een duurloop. Een populair ontbijt voor hardlopers is havermout met (plantaardige)melk en fruit. Een volkoren boterham of cracker met hummus, zuivelspread of hagelslag kan natuurlijk ook. Hou je niet van havermout en niet van brood? Ga dan eens voor een bakje yoghurt of kwark met wat muesli of granola (kies voor een variant met minder toegevoegde suiker of maak het zelf). Vergeet ook niet een glas water te drinken vooraf aan de hardlooptraining. En neem iets te drinken mee als je langer dan een uur gaat hardlopen.

Wat voelt goed voor jou?

Ieder mens is verschillend en wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Het kan zijn dat het voor jou prettig werkt om wel iets kleins te eten ook al loop je maar een halfuur of korter op rustig tempo. Sommige hardloper houden het hardlopen juist prima een uur vol zonder iets te eten. Luister dus goed naar je lichaam en pas hier je voeding op aan.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: