Wat te doen bij waterschade aan uw smartphone?

Geplaatst op : 26 juli 2017

Waterschade smartphone

Wat is er in de zomer fijner dan aan het zwembad of op het strand liggen? Heerlijk relaxen met uw smartphone binnen handbereik. Maar wat als er waterschade aan uw telefoon ontstaat omdat u uw telefoon in het zwembad laat vallen, of omdat u op het strand verrast wordt door een grote golf?

In de meeste gevallen is uw telefoon gelukkig te redden als er waterschade is ontstaan. Volg de volgende stappen om de schade beperkt te houden.

1. Zet uw telefoon direct uit

Als u merkt dat uw telefoon nat is geworden en hij staat nog aan, zet hem dan meteen uit. De combinatie van elektriciteit en water vergroot namelijk de kans op kortsluiting en oververhitting. Laad uw telefoon op dat moment dus nog niet op.

2. Verwijder de accu en simkaart

Verwijder vervolgens de accu en simkaart uit uw toestel. Zo stroomt er geen elektriciteit meer door uw telefoon en voorkomt u schade aan uw simkaart. Mocht uw smartphone niet meer te redden zijn, dan heeft u in ieder geval uw simkaart nog. Daarmee behoudt u uw nummer en alle informatie die op uw simkaart is opgeslagen.

3. Schud water uit uw toestel

Door met uw telefoon te schudden, kunt u het vocht uit de openingen laten lopen. Wrijf de telefoon vervolgens droog met bijvoorbeeld een handdoek.

4. Pak uw telefoon in met silica gelzakjes

Silica gelzakjes zijn vochtabsorberend en trekken het overgebleven vocht uit uw telefoon. De zakjes moeten uw smartphone volledig bedekken. Heeft u geen silica gelzakjes bij de hand? Dek uw telefoon dan gedurende minimaal 24 uur volledig af in een bakje met rijst.

5. Gebruik géén oven, magnetron, verwarming of föhn

Droog uw smartphone nooit in de oven of magnetron. Gebruik ook geen föhn of verwarming om uw telefoon te drogen. Want door de warmte zetten de onderdelen aan de binnenkant van de telefoon uit, waardoor het water zich verplaatst. Dit verergert de schade alleen maar.

Toch schade?

Is uw telefoon ondanks het volgen van bovenstaande stappen niet meer te redden? Dan is deze in de meeste gevallen verzekerd als u een inboedelverzekering met buitenshuisdekking heeft. Loopt uw smartphone tijdens uw vakantie waterschade op? Meld dat dan direct bij ons. De hoogte van uw vergoeding is afhankelijk van welke dekking u gekozen heeft. Wilt u weten of waterschade aan uw smartphone verzekerd is met uw verzekering? Neem contact op met onze klantenservice! Onze adviseurs helpen u graag.
Lees meer over: