Beginnend wielrenner Frans Burger fietst Limburgs Mooiste met succes

Geplaatst op : 21 juni 2017
Frans Burger

Frans werkt al 30 jaar voor Meeùs. Als accountmanager is hij veel onderweg met de auto, maar afgelopen weekend stapte hij op de fiets. Tijdens Limburgs Mooiste fietste hij ‘de blauwe lus’, oftewel 94 km. In de voorbereidingen heb ik Frans gecoacht, dus ik ben benieuwd: hoe kijkt Frans terug op zijn avontuur?

Een goede basisconditie

Frans is een actieve man, die regelmatig op de golfbaan staat. Afgelopen februari nam hij een fiets over van een kennis. Al snel had hij ook een doel: meedoen met Limburgs Mooiste! Frans heeft een goede basisconditie door het golfen en de jaarlijkse bergvakanties waar hij heerlijk door de bergen loopt om te genieten van de omgeving. Van ‘hut naar hut’ noemt Frans het zelf.

Aan de bak!

Toch moest Frans flink aan de bak om zijn doel uiteindelijk te behalen. Drie maanden geleden begon hij met trainen voor Limburgs Mooiste. “Ik ben in maart begonnen met één/twee keer per week een korte afstand tot 50 km fietsen. Dit ging al snel vrij goed en dat gaf mij het nodige vertrouwen als beginnend wielrenner. In de weken voor het evenement heb ik wat advies en hulp gekregen van Yuri. Ik kreeg tips over het gebruik van versnellingen en hoe ik het beste heuvels kon beklimmen. Ook kreeg ik tips over mijn ademhaling tijdens de beklimmingen. Dit ben ik toen direct in de praktijk gaan toepassen”, vertelt Frans.

En dan is het zover…

De dag voor de tour was Frans vol goede moed. Hij had er zin in. Ik had Frans als doel gegeven om de afstand in vijf uur te rijden, omdat dit voor hem haalbaar zou zijn. Zo fanatiek als hij is, wilde Frans de tour rijden in 4 uur en 59 minuten. Tevreden blikt Frans terug op zijn uiteindelijke tijd. Hij reed de 93 kilometer in 4 uur en 24 minuten!

‘Rustig aan doorstampen’

Frans: “De eerste 50-60 km had ik niet eens door dat ik aan fietsen was. Ik kon blijven zitten bij de bergjes, waar de klim van 135 meter het hoogst was. Ik hield in gedachten: rustig aan doorstampen, dan kom ik er wel.” En dat is wat hij deed! Tussendoor nam Frans geen koffie, maar is hij lekker doorgefietst. Na een kilometer of 70 werd het toch zwaarder. “Ik kreeg last van zware benen die moe aanvoelden. Daarnaast had ik het gevoel dat ik niet meer vooruit kwam. Wat ontzettend fijn is het om op zo’n moment aanmoediging te krijgen van mijn collega Marcel Lubbers! Fietsend op zijn gympjes riep hij met heel veel zekerheid: Kom op, Frans. Aanhaken!”

De finish

“300 meter voor de finish schoot er onverwachts een kramp in mijn kuit. Ai! Gelukkig trok de kramp snel weg na het losklikken van mijn schoenen en kon ik krampvrij mijn weg naar de finish voortzetten. Na het drinken van een biertje bij de finish was alles weer goed. Ik voelde mij geweldig na de tour. Ook was ik erg trots op mijn vrouw die 30 km gelopen heeft!”

De Dam tot Dam FietsClassic gaat de agenda in!

Frans gaat na Limburgse Mooiste zéker door met fietsen: “Mijn conditie kan nog beter worden en het buikje mag er ook vanaf. Ik blijf dus lekker fietsen! De Dam tot Dam FietsClassic staat al in mijn agenda. En stiekem droom ik om in de toekomst de Alpe d’HuZes te beklimmen. Mijn schoonzoon heeft hem dit jaar al drie keer beklommen!”, besluit hij trots.
Lees meer over: